Eveniment

Micula: Avem nevoie de acces la credite si facilitati de la stat

03.05.2009, 21:31 50

Viorel Micula, care detine impreuna cu fratele sau grupul din industria alimentara European Food& Drinks, cu afaceri anuale de circa un miliard de euro, spune ca Romania are nevoie de dezvoltarea industriei si a exporturilor pentru relansarea economiei.
"Statul trebuie sa sprijine marile companii romanesti din industrie pentru ca ele au creat mii de locuri de munca si au dat de lucru si firmelor mici. Ele au nevoie acum de acces la credite avantajoase si de facilitati din partea statului, altfel riscam sa devenim doar consumatori si sa depindem de investitorii straini", a declarat Micula.
Proprietarii European Food& Drinks, un grup cu peste 8.000 de angajati, spun ca ar putea fi nevoiti sa disponibilizeze "mii de salariati" din cauza inrautatirii mediului economic. Estimarile din acest moment indica pentru anul acesta o cadere a economiei intre 3 si 4%, adica un minus de 12 miliarde de euro.
Viorel Micula afirma ca marii antreprenori romani trebuie sa-si faca auzita vocea, pentru ca doar in acest mod pot obtine sprijin din partea statului, asa cum s-a intamplat in cazul unor mari investitori straini. "De ce nu am auzit pana acum de o companie cu capital romanesc care sa fi primit ajutoare din partea statului roman de sute de milioane de euro, asa cum s-a intamplat cu Ford? Pentru ca cei de la Ford s-au luptat pentru asta, iar investitorii romani trebuie sa faca la fel", a afirmat Micula.
Compania americana Ford, care detine 95% din actiunile producatorului local Automobile Craiova, ar putea beneficia de cea mai mare garantie acordata de statul roman in ultimii 20 de ani, in valoare de 320 mil. euro, pentru un credit de 400 mil. euro pe care il negociaza in prezent cu BEI (Banca Europeana de Investitii).
Americanii de la Ford au primit anterior aprobare pentru un ajutor de 143 de milioane de euro de la statul roman pentru realizarea a doua proiecte de investitii in uzina de la Craiova.
"Un alt lucru pe care il putem invata de la americani este sa punem relansarea economica pe primul plan. Americanii au ca politica de stat dezvoltarea economica, restul discutiilor sunt neimportante", a mai spus proprietarul European Drinks. Micula a mai subliniat importanta modelului antreprenorial in Romania, in contexul actual. "Daca acei oameni care au avut curajul sa dezvolte afaceri cu mii de angajati in Romania vor esua, nimeni nu va mai avea incredere sa porneasca o afacere", sustine el.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO