LIVE: Videoconferinţa ZF Private Health - din marile centre economice, în fiecare judeţ. Cum dezvoltăm piaţa privată de sănătate la nivel naţional?
Eveniment

MFP a atras luni 750 mil. lei prin titluri la un an; randamentul a stagnat la minimul istoric

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras luni 750 milioane lei, prin certificate cu scadenţa la un an, la un randament în stagnare faţă de licitaţia precedentă, de 5,02%, reprezentând cel mai redus nivel plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă.

Banca centrală a menţinut săptămâna trecută rata de politică monetară la 5,25% pe an, marcând astfel o întrerupere a ciclului de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, din cauza celor mai recente evenimente politice interne.

Şeful băncii centrale a punctat că la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Relaxarea politicii monetare şi injecţiile de lichiditate efectuate de BNR, prin operaţiunile repo, au ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate pe piaţa monetară şi la reducerea costurilor de credit. În cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborât sub rata dobânzii de politică monetară încă de la finalul lunii februarie, iar la operaţiunea din aprilie şi cea de luni Trezoreria a plătit cel mai redus randament, de 5,02%.

La operaţiunea de luni, băncile au subscris titluri de 2,31 miliarde de lei.

Trezoreria şi-a planificat pentru luna mai să atragă 3,8 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, cu 22% sub suma împrumutată în luna aprilie, de 4,9 miliarde de lei.

Licitaţia de luni este singura pentru vânzare de certificate de trezorerie, cei mai mulţi bani urmând să fie împrumutaţi prin patru emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă de 2,4,5 şi 7 ani.

Finanţele au profitat de randamentele în scădere şi au împrumutat de la începutul anului 31,77 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.