Eveniment

Metroul din Drumul Taberei: Inaugurat cu fast, cu miniştri, ambasadori, cu premierul şi preşedintele României. Au fost ţinute discursuri despre „momentul istoric”, dar nu s-a amintit faptul că deschiderea liniei de metrou s-a făcut cu o întârziere de cinci ani

Autor: Laura Buciu

15.09.2020, 13:29 263

Metroul din Drumul Taberei a fost inaugurat cu fast, marţi, au participat miniştri, premierul, preşedintele României şi ambasadori, au fost ţinute discursuri despre „momentul istoric”, dar nu s-a amintit faptul că deschiderea liniei de metrou s-a făcut cu o întârziere de cinci ani.

La ora 12.00, la staţia de metrou din Drumul Taberei a ajuns preşedintele Klaus Iohannis, pentru a participa la inaugurarea, cu o întârziere de cinci ani, a liniei de metrou M5, construită cu 3,3 milioane de lei. Linia ar fi trebuit să fie gata în anul 2015, dar finalizarea lucrărilor a venit doar în 2020.

După ce oficialii au făcut o plimbare cu metroul, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a vorbit despre „momentul istoric” al zilei, acela al noii linii de metrou.

„Asistăm astăzi la un moment istoric pentru tot ceea ce înseamnă transportul public de călători în Bucureşti, pentru tot ceea ce înseamnă transportul public cu metroul în Capitala României. Punerea în funcţiune cu călători a magistralei M5 Drumul Taberei, cu cele 10 staţii, un depou, respectiv cei 7 km de linie dublă, toate fiind proiectate şi construite de la zero, reprezintă de departe cea mai importantă realizare a companiei Metrorex în toţi cei 41 de ani de activitate. De astăzi, bucureştenii şi nu numai vor beneficia de una din cele mai spectaculoase magistrale de metrou, atât din punct de vedere arhitecturral, cât şi din punct de vedere al tehnologiei de ultimă genraţie utilizate”, a spus Bode.

Acesta le-a mulţumit, în finalul discursului, tuturor celor care au contribuit la această investiţie, dar şi bucureştenilor, şi a promis că magistrala M5 îşi va continua dezvoltarea cu încă cinci staţii pe secţiunea Eroilor – Universitate – Piaţa Iancului, reţeaua de metrou bucureştean câştigând, astfel, încă 5,4 km ca arie de acoperire. Proiectul se află în procedură de licitaţie a serviciilor de proiectare.

Despre magistrala M6, legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni, cu cele două loturi, între staţia 1 Mai şi Aeroportul Otopeni, care va avea 12 staţii şi va măsura 14,2 kilometri, Bode a spus că anul viitor va fi semnat contractul de proiectare şi execuţie.

Premierul Ludovic Orban şi-a amintit că în urmă cu 12 ani, când era ministru al Transporturilor, director general la Metrorex era tot Gabriel Mocanu. Atunci au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru linia de metrou M5, s-a negociat finanţarea din partea Băncii Europene de Investiţii şi a fost anul în care a fost adoptată strategia de dezvoltare a metroului care cuprinde extinderile de magistrale prevăzute în prezent în diferite faze de realizare.

„2007 şi 2008 au fost anii în care au fost reluate investiţiile la metrou. (..) nu ne vom opri aici,. Toate lcurările ulterioare se vor derula cu o viteză mai mare, vom fi mult mai atenţi în tot ceea ce înseamnă etapele de pregătire şi execuţie a tuturor contractelor de extindere a reţelei de metrou”, a spus premierul Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că magistrala M5 este „cea mai mare realizare de acest tip, de tip metrou, din România”, după Revoluţie, dar risca să devină legendă.

„Această linie risca să devină aşa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că România trebuie să ajungă şi cu infrastructura de transport în secolul XXI.

Klaus Iohannis a făcut apel la călători să poarte mască în metrou.

„Fiindcă perioada în care trăim este una complicată – şi nu mă refer la complicaţiile politice, ci la pandemie – şi pe această linie este important să circulăm în siguranţă şi să fim protejaţi. Aşadar, dragi bucureşteni, vă rog să nu uitaţi când folosiţi şi această nouă linie: masca, distanţa, igiena, pentru a trece cu bine prin această perioadă foarte dificilă”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

După inaugurare, călătorii pot folosi magistrala de metrou M5 gratuit, marţi, până la ora 23.00, marcându-se, astfel, începerea Săptămânii Mobilităţii la nivelul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO