Eveniment

Mesajul taximetriştilor după decizia surpriză de ieri a primarului Gabriela Firea. Ce transmit taximetriştii companiei UBER: Nu vrem să plece, dar să stea şi ei la cozi

Autor: Nicolae Oprea

20.12.2017, 17:25 2430

Toţi se jură că la ei în maşină nu se fumează, nu se ascultă manele şi nu se poartă discuţii despre sex, politică sau despre religie, aşa cum a impus primarul general, Gabriela Firea, în şedinţa Consiliului General al Muncipiului Bucureşti.

Cât despre cursele care costă cu până la zece ori mai mult decât valorează în realitate, taximetriştii au auzit de ele, dar niciunul dintre cei strânşi, miercuri, în Piaţa Victoriei, nu practică tarife preferenţiale. Cel puţin aşa spun ei.

„Da, şefule, sunt şi taximetrişti d-ăştia, de te întreabă unde mergi înainte, sau în loc de 10 lei îţi cere 50. Dar noi nu suntem aşa. Suntem serioşi, ne facem curăţenie în maşină, nu băgăm manele. Vrem ca clientul să fie fericit”, declară Relu, taximetrist din Bucureşti, care apoi suflă tare într-o vuvuzelă, să se audă până în Guvern.

Bineînţeles, Uber şi celelalte platforme asemănătoare, care au reuşit să cucerească o bună parte dintre bucureşteni, sunt cei mai mari duşmani ai taximetriştilor.

„Acu eu nu zic să plece, dar să intre şi ei în legalitate ca noi, să stea la cozi. Chiar nu mai tolerăm această concurenţă. Să se dea o ordonanţă şi să se rezolve problema”, spune şi Marian, tot din Bucureşti.

Taximetriştii spun că noile reglementări impuse de Primăria Capitalei, potrivit cărora şoferii de taxi trebuie să se poarte decentă, sunt foarte potrivite.

„Să ştiti că nici înainte nu vorbeam noi despre sex cu clienţii. Bine, dacă un client sau o clientă se bagă în seamă cu mine, nu e civilizat să refuz o discuţie”, spune un alt taximetrist, care imediat este completat de colegul lui: „Ar fi bine ca şi clienţii să aibă nişte reglementări. Unii sinter ei sunt dulci, iar alţii sunt javre. Fac mizerie în maşină, intră beţi iar unii vomită, mănâncă seminţe şi scuipă pe jos”, este de părere şi Marius Ignat, taximerist care a decis să nu mai meargă noaptea prin Bucureşti.

Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis, în sedinţa de marţi, modificarea Legii taximetriei, astfel încât dispeceratele să fie obligatorii pentru toate companiile care practică transport în regim de taxi.
De asemenea, noile reglementări stipulează şi câteva reguli pe care taximetriştii trebuie să le respecte.

„Taximetriştii nu mai au voie să refuze curse sau să ceară bonusuri. Să nu fumeze şi să aibă o ţinută decentă. Să nu vorbească la telefon sau să nu asculte muzică tare. Să nu se angajeze, cu clienţii, în discuţii privind subiecte sensibile care ar putea să contravină principiilor, convingerilor clientului în religie, politică şi domeniul sexual (..) Se instituie obligativitate ca activitatea de taximetrie să se facă printr-un dispecerat", a declarat primarul general al Capitalei la începutul şedinţei de Consiliu.

De asemenea, Gabriela Firea a precizat că toţi taximetriştii trebuie să ofere clienţilor posibilitatea de a plăti şi cu cardul.

Proiectul de modificare a legii taximetriei a fost lansat la începutul lunii decembrie, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Aceştia i-au prezentat primarului general o serie de revendicări ale asociaţiilor taximetriştilor licenţiaţi, care reclamau, printre altele, concurenţa neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO