Eveniment

Mesajul ministrului Afacerilor Externe de Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite

Mesajul ministrului Afacerilor Externe de Ziua...

Autor: Laura Buciu

24.10.2020, 10:41 40

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu adresează, sâmbătă, un mesaj cu prilejul marcării Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a 75 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei ONU.

„Data de 24 octombrie, momentul intrării în vigoare a Cartei ONU, este cunoscută şi sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astăzi, 75 de ani mai târziu, valorile şi principiile Cartei îşi menţin relevanţa, constituind fundamentul relaţiilor internaţionale. 2020 marchează o dublă aniversare - 75 de ani de la crearea ONU şi 65 de ani de la aderarea României la această organizaţie. Este, cu atât mai important, să evidenţiem semnificaţia profundă a multilateralismului şi necesitatea cooperării şi solidarităţii internaţionale, acestea fiind reafirmate constant prin eforturile de gestionare a crizei pandemice”, este mesajul ministrului Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, de Ziua ONU.

Potrivit ministrului român, impactul Organizaţiei Naţiunilor Unite se resimte în toate colţurile lumii, iar România nu face excepţie.

„Ataşamentul profund al ţării noastre pentru multilateralism reprezintă unul dintre pilonii de bază ai politicii externe a României, alături de apartenenţa la UE şi NATO, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. În cei 65 de ani de apartenenţă la ONU, România a dezvoltat o tradiţie îndelungată în consolidarea multilateralismului, iar ONU ne-a fost un partener constant în toată această perioadă. Aş menţiona, ca exemple recente, cooperarea cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în vederea implementări eficiente, în plan intern, a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum şi în ceea ce priveşte implementarea politicii ţării noastre de cooperare pentru dezvoltare”, a mai spus Aurescu.

De asemenea, spune ministrul, UNICEF sau UNHCR rămân parteneri consecvenţi de dialog, iar rezultatele activităţii derulate în România, în cooperare cu autorităţile române rămân de netăgăduit.
Mai mult, găzduirea de către România, începând cu anul 2009, a Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima facilitate de acest tip din lume, înfiinţat prin colaborarea între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, demonstrează angajamentul României pentru dreptul internaţional al refugiaţilor şi pentru principiile solidarităţii şi împărţirii responsabilităţilor la nivel multilateral, a mai transmis Bogdan Aurescu, în mesajul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO