Eveniment

Ai mers la medicul de familie şi ai primit bilet de trimitere la specialist. Unde te duci ca să nu plăteşti consultaţia de 200 de lei la privat? Ministrul sănătăţii: Pacienţii sunt chemaţi dimineaţa în spitalele publice şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore. Nu este normal

Ai mers la medicul de familie şi ai primit bilet de...

Autor: Mirabela Tiron

07.06.2018, 00:08 24369

Un pacient care a primit de la medicul de familie un bilet de trimitere pentru o consultaţie la specialist (ORL, oftalmologie) găseşte cu greu o programare în baza biletului.

Pacienţii sunt nevoiţi să meargă la clinicile private pentru că la ambulatoriile integrate din spitalele publice sunt disponibili doar câţiva  medici, ce oferă consultaţii în program limitat. 

Între timp, la privat, tariful unei consultaţii a ajuns la 180-200 de lei, în creştere cu peste 20%, actualizarea preţurilor a venit la puţin timp după aplicarea noii legi a salarizării, prin care salariile medicilor de la stat au crescut.

„Îi îndrumăm pe pacienţii care au nevoie de o consultaţie de specialitate spre cabinetele medicale individuale care au contract cu Casa sau ambulatoriul integrat de stat, doar dacă este o urgenţă îi trimitem la Camera de gardă. Este adevărat că am avut pacienţi cărora le-a expirat biletul de trimitere (valabil 30 de zile) pentru că nu au reuşit să găsească o programare la un anumit medic, dar am refăcut biletul de trimitere. Dacă nu este o urgenţă, pacientul poate să aştepte şi o săptămână, două, avem puţini medici, în Anglia se aşteaptă o lună - două pentru o consultaţie de specialitate în ambulatoriu. Este loc de îmbunătăţire prin buna practică a medicilor, dar şi a paci­en­ţilor”, spune medicul de familie Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Pacientul ce ajunge cu bilet de trimitere în ambulatoriul integrat din spitalele de stat va sta la coadă, pentru că nu există un sistem de programări ca la privat.

„Nu se fac programări la ORL, veniţi direct cu biletul de trimitere la ambulatoriu în spital, vă înregistraţi la fişier şi vă vede un medic între 9 şi 12 la cabinet”, spune prin telefon un reprezentant de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti.

Întrebat de ZF de ce nu se pot face programări pentru consultaţiile în ambulatoriul spitalului după modelul din clinicile private, Daniel Buzatu, managerul spitalului Marie Curie explică:  “Se poate face, dar este mult mai complicat, avem nevoie de o echipă de persoane, cinci – şase, care să se ocupe doar de programări, un fel de call-center ca la privat, dar noi nu putem pune asta în statul de plată”.

El mai spune că de fapt nici medicii nu preferă să consulte la ambulatroiu în spitalele publice. 

„Medicilor din spital nu le convine să se mute în ambulatoriul spitalului, sunt unii care oferă consultaţii la privat, dar contra cost, normal că sunt mai motivaţi să ofere consultaţii la privat, la noi o consultaţie la un medic primar în ambulatoriu, cu bilet de trimitere, este 20 de lei, la privat ştiţi cât este?”, spune şeful spitalului Marie Curie. El nu a precizat câţi medici oferă consultaţii în ambulatoriu în baza biletului de trimitere şi câţi colaborează cu clinicile private.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în celelalte spitale de stat. “Un loc liber pentru programare la ORL avem luni  (11 iunie) la ora 10 a.m., dar în acest cabinet ajung şi urgenţele şi pacienţi din spital, este posibil să aşteptaţi”, în cazul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cei mai mulţi medici care lucrează în spitalele de stat colaborează şi cu clinicile private, fiind foarte greu de găsit în ambulatoriul integrat al spitalului.

Anul trecut, CNAS a decontat pentru serviciile de asistenţă medicală pentru specialităţi clinice 909 milioane lei, faţă de 778 milioane de lei în 2016, iar pentru acest an bugetul alocat este de 1,1 miliarde de lei, arată datele de pe site-ul Casei. Spre comparaţie, pentru spitale decontările s-au ridicat anul trecut la 10 miliarde de lei, arată aceeaşi sursă. Ce spune CNAS?

„Pacienţii găsesc lista cu furnizorii de servicii medicale pentru fiecare specialitate, aflaţi în contract Casa pe site-ul fiecărei case judeţene. În listă apar şi numerele de contact. În total avem 3.164 de contracte cu persoane juridice pe specialităţi clinice, date legate de câţi medici sunt pe aceste contracte se află la fiecare casă judeţeană, nu strângem aceste informaţii. Nu avem raportări separate pe public/privat”, a spus Costache Augustus, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Pentru ca pacienţii să poată beneficia de con­sultaţii gratuite în baza unui bilet de tri­mitere, unităţile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Ca­sa de Sănătate şi să prezinte o lis­tă nominală de medici care vor efectua ser­vi­ciul medical. Medicul care va efectua aceste consul­taţii este plătit cu un salariu negociat cu anga­jatorul, în timp ce clinica îşi decon­tea­ză serviciul medical de la Casa de Sănătate.

„Un medic ce lucrează cu normă întreagă în spital public este obligat prin ordinul 39/2008 (privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate-n.red.) să ofere consultaţii în ambulatoriul integrat. Problema este că medicii se împart acum între public şi privat, dar asta ţine de conducerea spitalului şi de CNAS pentru a verifica respectarea programelor”, a decla­rat pentru Ziarul Financiar Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

Ea a mai precizat că modul de consultaţie în baza biletului de trimitere este reglementat de Contractul Cadru şi normele la contractul cadru, ţine deci de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Modalitatea de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriul din spitalele de stat este apanajul conducerii spitalelor publice cu ambulatoriu integrat. Din păcate, marea majoritate a spitalelor publice nu şi-au optimizat modul de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriu, deşi programări se pot face din 15 în 15 minute (cât durează o consultaţie). Pacienţii sunt chemaţi dimineaţa şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore, deşi s-ar putea optimiza modul în care se fac programările”, a spus Pintea.

Institutul Naţional de Statistică număra 56.000 de posturi de medici (fără stoma­tologi) anul trecut, din care 90% lucrau anul trecut în unităţile sanitare din mediul urban. Numărul medicilor de la stat care lucrează şi la privat nu este cunoscut, marile reţele private se feresc să ofere aceste date.

De altfel, în clinicile celor mai mari jucători privaţi pacienţii care ajung cu bilet de trimitere găsesc cu greu sau deloc, în unele cazuri, un medic care să ofere consultaţii în baza biletului.  Operatorii privaţi preferă să taxeze consultaţia direct de la pacient şi nu semnează contracte cu Casa, astfel îşi asigură câştiguri mai mari.

Disfuncţionalitatea sistemului public pe linia de servicii de asistenţă medicală pentru specialităţi clinice dar şi paraclinice şi dificultatea găsirii unui loc liber pentru o consultaţie cu bilet de la medicul de familie obligă tot mai mulţi pacienţi să scoată bani din buzunar pentru consultaţii de specialitate şi investigaţii paraclinice.

mirabela.tiron@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO