Caută doar în titlu
Eveniment

Merge înainte: Legea offshore intră, săptămâna viitoare, în dezbaterea Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor

Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor îşi reia lucrările, săptămâna viitoare, pentru a discuta proiectul legii offshore, ministerul Finanţelor fiind aşteptat să prezinte o analiză a impactului bugetar pe care l-ar avea proiectul adoptat în Senat.

Comisia pentru Industrii şi Servicii a stabilit, de principiu, să se reunească miercurea viitoare pentru dezbateri pe proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Şedinţa comisiei a fost suspendată, pe 25 septembrie, pentru ca deputaţii să aibă „o săptămână de studiu”.

Ministerul Finanţelor Publice este aşteptat să prezinte, miercuri, o analiză privind impactul bugetar pe care l-ar avea intrarea în vigoarea a legii offshore în forma adoptată de Senat, pe 24 septembrie, în calitate de primă cameră sesizată.

De asemenea, printre instituţiile invitate la dezbaterile care vor avea loc în Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor se numără Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Mediului, ANRM şi ANRE.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 27 septembrie, că va purta discuţii cu preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi cu reprezentanţii ANRM, pentru a simula varianta finală a Legii Offshore, acesta fiind motivul pentru care a amânat adoptarea iniţiativei.

„Nu pierdeam nimic dacă mai amânam cu o săptămână. Astăzi şi mâine o să avem din nou întâlniri cu domnul Iancu şi cu alţi colegi din Parlament, şi cu domnul Teodorovici, o să îl rugăm şi pe domnul de la ANR (Autoritatea Navală Română-n.r) să vină la discuţii, şi pe domnul de la ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale-n.r), ca să facem toate calculele, în aşa fel încât să ştim exact cât câştigă statul român, atît din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al resurselor. Încercăm să facem simulări”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în Parlament.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pe 26 septembrie, în Parlament, că statul român „poate face şi altceva” legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră, anume să dea înapoi investitorilor sumele investite şi să înceapă el exploatarea. El a precizat că nu a discutat cu liderul PSD Liviu Dragnea despre acest proiect.

Liderul UDMR a evitat să spună dacă susţine varianta adoptată de Senat. „Noi am susţinut varianta cealaltă, acum să vedem care este forma finală în Senat, colegii mei au votat, dar eu nu am citit amănuntele. E vorba, am înţeles, de deducţia investiţiilor făcute în perioada de prospecţiune. Trebuie să citesc, să mă lămuresc”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că este inacceptabil să le spui investitorilor să plece şi că o variantă este ca România să le dea acestora banii înapoi.

„Lucrurile stau în felul următor. Cineva a investit două miliarde spun ei, nu poţi să spui că e un dar făcut statului român, deci totuşi aşa ceva nu se acceptă (...) Din punctul meu de vedere, se mai poate face şi altceva, dacă statul român e pregătit. Să dai înapoi investiţiile făcute şi să spui că tu ai tehnologia, ai banii necesari, sau dacă nu ai îi vei avea, şi vei face tu exploatarea gazelor, cum au făcut norvegienii cu resursele lor, se poate şi o astfel de decizie. Un singur lucru nu se poate, să chemi investitorii şi după ce au investit să spui <Du-te acasă, nu mă mai interesează>”, acest lucru nu se poate", a declarat preşedintele UDMR

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a anunţat pe 25 septembrie, în timpul dezbaterilor pe proiectul legii offshore, că a hotărât, în urma unei discuţii purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare, aceasta fiind „o săptămână de studiu”.

„Vreau să vă informez că am vorbit puţin mai înainte cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi pentru că avantajul României obţinut în cursul lunii iulie în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor pe legea Offshore, trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi (marţi-nr.), urmând să cântărim foarte bine toate implicaţiile şi influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român. Ca atare, astăzi vom colecta amendamentele care au început să vină de la o parte din parlamentari şi vom avea la dispoziţie o săptămână pentru o analiză foarte atentă, cu un singur obiectiv: menţinerea avantajului dobândit deja de către România”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.

Senatul a adoptat, pe 24 septembrie, Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Iniţiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Raportul comun al Comisiei economice şi pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor.

Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalaţii electrice, de telecomunicaţii şi celelalte utilităţi aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m şi 300 m de la linia de coastă în direcţia uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat şi/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere accesului liber pe plajă, siguranţei, protecţiei turiştilor şi modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condiţiile legii.” Propunerea a fost făcută de Ministerul Turismului.

De asemenea, senatorii din cele două comisii au adoptat art 18 (1): „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul înaintat de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi patru împotrivă.

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat în următoarea variantă: „ANMR şi titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiţionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe şi Şerban Nicolae PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru şi patru abţineri.

La articolul 19 după alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore.” Amendamentul propus de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi patru împotrivă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 24 septembrie, la Parlament, despre amendarea legii offshore în Senat, că problema se pune dacă investiţiile se deduc „într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă” şi că acest lucru nu va avea „nicio influenţă” asupra sumelor pe care statul român le va câştiga.

„La Camera Deputaţilor s-au introdus amendamente, astă vară, prin care s-a prevăzut în plus faţă de Senat un impozit pe venitul suplimentar care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producţia de gaze să fie tranzacţionate pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. Statul român va avea aceleaşi beneficii majore, anume 50% din producţia de gaze care se va tranzacţiona pe piaţa din România, şi impozitul pe venitul suplimentar care vine în plus faţă de redevenţă”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea, întrebat despre amendamentele aduse în Senat legii offhore.

Acesta a precizat că statul român va păstra „aceleaşi beneficii”.

„Tot astă vară am spus că trebuie să corelăm prevederile din lege cu anexa, şi anume să explicăm mecanismul de deducere a investiţiilor, deducere cu care este de acord toată lumea, pentru că este firesc. Şi problema se pune dacă investiţiile se deduc într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă, neavând nicio influenţă asupra sumelor pe care statul român le va câştiga datorită legii respective. Asta este, de fapt, toată discuţia, şi anume dacă se pune limita de 60% din venit până la care se poate deduce investiţia în perioada de referinţă respectivă, lună, an şi aşa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Şi într-un fel şi altul, discutăm de aceeaşi sumă care de deduce, şi de aceeaşi sumă care rămâne la statul român. Deci nu se modifică nimic faţă de ceea ce am spus astă vară”, a menţionat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că „nu se îngheaţă fiscalitatea generală”, ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv „redevenţa respectivă şi impozitul pe venitul suplimentar”.

Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Legea offshore urmează să fie adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.