Eveniment

Mediul de afaceri olandez nu este de acord cu mediul politic olandez: România ar trebui să fie în spaţiul Schengen

Mediul de afaceri olandez nu este de acord cu mediul...

Autor: Răzvan Botea

19.04.2019, 15:01 1039

Aflat într-o vizită de lucru în România, Hans de Boer, preşedintele Confederaţiei Industriei Olandeze, cea mai puternică voce a mediului de business din Olanda, a spus în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru ZF că poziţia mediului de afaceri olandez este că România ar trebui să facă parte din spaţiul Schengen, acest lucru fiind unul benefic din punct de vedere economic pentru toate părţile.

„În primul rând, eu sunt liderul sectorului privat din Olanda şi sectorul este complet independent de cel politic. Avem relaţii foarte bune, însă autorităţile nu sunt şefii noştri. Toată chestiunea cu Schengen este una politică. Tehnic vorbind, eu cred că România ar trebui să fie în spaţiul Schengen.  Pentru companiile olandeze care investesc şi activează în România, cred că ar fi un avantaj aderarea României la spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic, noi am fi de acord”, a spus el.

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Paula Pîrvănescu, şi preşedintele Confederaţiei Industriei Olandeze, Hans de Boer, s-au întâlnit joi la Bucureşti pentru a discuta oportunităţi de colaborare între mediul privat olandez şi mediul privat românesc.

Hans de Boer a venit cu reprezentanţii a 15 companii din Olanda din sectoare precum farma, agricultură, hi-tech.

Olanda ocupă locul 1 între investitorii străini din România după criteriul valoric al participării la capitalul social, cu o pondere de 21,56% în totalul investiţiilor realizate în ţara noastră. La 28 februarie 2019 erau înregistrate în România peste 5.000 de societăţi comerciale cu capital olandez, cu investiţii care însumau 9,67 mld. euro.

În anul 2018 Olanda s-a situat pe poziţia a 8-a în clasamentul partenerilor comerciali ai României, cu 3,3% în totalul schimburilor de mărfuri, din care export 2,59% şi import 3,58%. Olanda ocupă locul 11 între destinaţiile de export pentru România şi locul 8 în ceea ce priveşte importurile. Schimburile comerciale au fost de aproape 5 mld. euro, în creştere cu 8% faţă de 2017, din care exportul 1,76 mld. euro (+9,22%) iar importul 3,22 mld. euro (+7,32%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO