Eveniment

Medicover începe anul cu o tranzacţie şi cumpără spitalul Polaris din Cluj-Napoca de la familia Socea

Medicover începe anul cu o tranzacţie şi cumpără...

Autor: Georgiana Mihalache

13.01.2022, 11:36 1620

Medicover România, subsidiara grupului suedez din domeniul medical privat, a anunţat achiziţia spitalului Polaris din Cluj, unul dintre cei mai mari operatori din domeniul recuperării medicale.

„Vom investi peste 8 milioane de euro pentru a reconfigura Polaris într-un spital multidisciplinar destinat diagnosticului şi tratamentului pacienţilor cu afecţiuni acute”, a spus Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

De altfel, Medicover a apăsat puternic pedala investiţiilor în ultimul an, urmând ca la finalul lui 2022 să mai deschidă o unitate spitalicească în Bucureşti.

Polaris Medical, spi­talul de re­cuperare medicală deschis în 2015 în apropiere de Cluj-Napoca, con­trolat de familia Socea, se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi şi are 180 de paturi. Investiţia iniţială în des­chi­de­rea spitalului a fost de 10 milioane de euro, iar operatorul privat a fost controlat de către Tudor Alexandru Socea, fiul lui Ioan Socea, unul dintre fondatorii firmei de echipamente energetice EnergoBit.

Spitalul din Cluj a fost prima unitate medicală privată preluată de stat la începutul lunii aprilie 2020, când numărul de cazuri de Covid-19 creştea considerabil, iar unităţile medicale de stat erau slab pregătite la ni­vel de circuite pentru medici şi pacienţi.

A fost prima preluare a unui spital privat de către o instituţie publică în România, starea de urgenţă în care s-a aflat ţara per­mi­ţând rechiziţio­na­rea entităţilor private. La 15 iunie însă, spitalul Polaris şi-a redeschis activitatea pentru tratamentul pacienţilor non-Covid.

Polaris a încheiat 2020 cu afaceri de 8,2 mil. lei, în scădere semnificativă faţă de anul anterior, când compania raporta peste 18 mil. lei, din datele publice. Într-un an, numărul de angajaţi a ajuns la 97 de persoane, după ce în anii anteriori spitalul angaja peste 200 de oameni. Compania şi-a mai redus în schimb pierderile, până la 7 mil. lei anul trecut.

În urma tranzacţiei, Medicover va deţine pachetul majoritar din acţiunile Polaris Medical. Dr. Ovidiu Gogu Cacuci, fondatorul Spitalului Pelican Oradea, preluat de Medicover în 2018, va fi partener în proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO