Eveniment

Medicii vienezi: Basescu poate sa se externeze cand doreste

11.05.2006, 00:00 14

Neurochirurgul austriac Engelbert Knosp a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu este liber sa plece cand doreste, inclusiv pana la sfarsitul acestei saptamani, dar ca ar face acest lucru impotriva recomandarilor medicilor austrieci.

Knosp a mai spus ca recomanda ca seful statului sa ramana internat in Spitalul General din Viena inca 8-15 zile si chiar intreaga perioada de recuperare, care poate fi de cateva saptamani.

Neurochirurgul a apreciat drept "un succes" operatia la care a fost supus Traian Basescu si a mentionat ca seful statului a mai avut o criza in urma cu cativa ani, iar situatia in care acesta a ajuns este consecinta evolutiei firesti a bolii.

Medicul a sustinut ca recuperarea lui Basescu decurge foarte bine, iar presedintele nu mai are dureri, astfel ca nu ii sunt administrate calmante.

In schimb, seful statului a avut dureri foarte puternice inainte de a fi operat, nu putea sa se mai miste si sa duca o viata normala, ceea ce a determinat urgentarea interventiei chirurgicale, a spus medicul. Knosp a precizat ca, din cauza durerilor foarte mari, Basescu nu putea sa mearga, ceea ce a facut necesara transportarea sa de la aeroport la spital cu ambulanta.

Engelbert Knosp a precizat ca Traian Basescu face deja fizioterapie si s-a declarat placut surprins de efectele acesteia.

Medicii i-au recomandat insa presedintelui sa nu se ridice inca din pat, el putandu-se misca de pe o parte pe alta fara dureri.

Intrebat daca pot aparea complicatii, Knosp a raspuns ca, deocamdata, nu exista indicii in acest sens, dar ca multe din complicatii pot sa apara dupa o saptamana de la operatie si ca, din aceasta cauza, pacientii sunt sfatuiti sa isi petreaca in spital perioada de recuperare.

Potrivit medicului, activitatea zilnica a sefului statului este legata numai de spatiul in care traieste, unde sotia sa ii este alaturi, are personal de securitate, consilieri si prieteni. Knosp a precizat ca presedintele este in contact permanent cu personalul sau si isi indeplineste indatoririle, semnand deja documente si neexistand restrictii.

El a mai spus ca presedintele nu lucreaza insa foarte mult, incercand sa faca doar lucrurile foarte importante. "Ar face mai mult, daca i s-ar da voie sa faca mai mult", a adaugat medicul austriac.

In opinia acestuia, un semn al evolutiei bune a starii de sanatate a lui Basescu este faptul ca presedintele a dorit sa fumeze, iar "astazi fumeaza", dar a promis ca la revenirea in Romania va renunta la fumat.

Knosp a mai spus ca Basescu nu are restrictii alimentare si ca a mancat specialitati austriece, respectiv strudel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO