Eveniment

Medicii: În două-trei săptămâni putem vedea o scădere a deceselor, este nevoie în continuare de multă prudenţă. Ieri au fost peste 4.100 de noi pacienţi confirmaţi cu COVID-19, iar numărul deceselor a ajuns la 343 într-o singură zi

Medicii: În două-trei săptămâni putem vedea o...

Autor: Georgiana Mihalache

17.11.2021, 00:06 384

Deşi numărul de infectări a mai scăzut în ultimele săptămâni, ajungând la o medie de 4.500 de cazuri pe zi, de patru ori mai mic decât în vârful acestui val al pandemiei, numărul deceselor nu scade în acelaşi ritm. Explicaţia? În prezent încă se simte impactul numărului mare de infectări din urmă cu două-trei săptămâni, spun medicii.

„E o scădere uşoară. Este un decalaj de două-trei săptămâni, chiar şi o lună, din momentul scăderii numărului de infecţii, până când se vede la nivel de terapie intensivă. O să se vadă către 1 decembrie, luna decembrie o să fie mai liniştită. S-a transmis extrem de uşor, au fost multe cazuri. Din fericire, valul acesta nu a fost mai agresiv, dacă aveam o variantă delta care se transmitea uşor şi era agresivă, era foarte complicat”, a spus pentru ZF  Adrian Marinescu, medic infecţionist, directorul Spitalului Matei Balş din Bucureşti.

El atrăgea atenţia încă dinainte ca valul patru să lovească puternic România şi să ducă la numărul mare de infectări că fără măsuri concrete, vom avea cozi în faţa spitalelor cu pacienţi cu forme grave de boală.

În prezent, lucrurile stau mai bine în Spitalul Matei Balş, existând chiar locuri disponibile pentru internare.

„Situaţia este mai bună, lucrurile încep să se aşeze, reuşim să ne echilibrăm uşor-uşor. Trebuie să vedem ce facem, să ne pregătim pentru ce va fi anul viitor”, a mai spus Adrian Marinescu.

Vaccinarea reprezintă cheia pentru a controla pandemia, crede şi Doi­na Azoicăi, medic epidemiolog, care se aşteaptă, la fel ca medicul Adrian Marinescu, la încă două săptămâni cu cifre mari privind decesele. „La 1 noiembrie am avut 7.000 de cazuri şi peste 1.800 de pacienţi în terapie intensivă. O parte dintre pacienţii din terapie intensivă au supravieţuit, dar, după 10-14 zile sau chiar mai mult, o parte dintre pacienţii grav care au necesitat terapie intensivă au decedat.

„Acest val a fost diferit ca amplitudine, transmisibilitatea pentru varianta delta a fost mult mai mare faţă de celelalte. Numărul de persoane spitalizate în terapie intensivă în forme grave a depăşit situaţia din valurile anterioare, pe fondul unui număr crescut de cazuri, a afectat mai multe persoane”, a mai spus Doina Azoicăi.

Ea a precizat că, pe lângă nivelul mare de transmitere specific acestei variante delta, şi pacienţii au apelat târziu la medici, inclusiv la cei de familie.

„Nici măsurile nu au fost luate la nivel de decidenţi. Un val aşteptat se pregăteşte cu pricepere şi măsuri bazate pe cunoştinţe medicale, nu arbitrare”, a mai adăugat Doina Azoicăi.

Primele restricţii pentru a limita răspândirea virusului au intrat în vigoare la două luni de la debutul valului patru. Certificat COVID obligatoriu inclusiv pentru a intra în malluri, circulaţie restricţionată pe timpul nopţii sau capacitate la jumătate pentru restaurante şi cafenele au fost câteva dintre măsurile gândite de autorităţi. Media infectărilor ajunsese la jumătatea lui octombrie şi la 15.000 de persoane confirmate zilnic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO