Eveniment

Medicii de la Societatea Italiană de Pneumologie avertizează: 30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea probleme respiratorii cronice

Medicii de la Societatea Italiană de Pneumologie...

Autor: Andreea Tobias, Mediafax

28.05.2020, 17:23 502

30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea cel puţin 6 luni probleme respiratorii cornice. Este noul scenariu îngrijorător care vine de la Societatea Italiană de Pneumologie şi vizează inclusiv pacienţii tineri. 

Practic, cicatricea lăsată pe plămâni de Covid-19 poate duce la probleme respiratorii ireversibile şi vor constitui o nouă patologie de mâine, scrie la La Repubblica.

Luca Richeldi, preşedinte al Societăţii Italiene de Pneumologie, avertizează că este vorba de o „nouă urgenţă sanitară" şi va fi nevoie de consolidarea secţiilor de Pneumologie.

„La mulţi pacienţi Covid-19 care au fost internaţi sau intubaţi observăm dificultăţi de respiraţie după externare care ar putea dura mai multe luni, iar datele anterioare colectate arată că supravieţuitorii bolii, la distanţă de şase luni, au avut încă anomalii pulmonare vizibile şi modificările ale funcţiei respiratorii. Este vorba despre o capacitatea respiratorie mai redusă, rezistenţă mai slabă a muşchilor şi, mai presus de toate, o rezistenţă mai mică la efort”, spune Richeldi.

Practic, problemele respiratorii ar putea să apară chiar şi după o simplă plimbare.

„Aceste probleme au apărut şi la pacienţii tineri, cu o incidenţă cuprinsă între 30 şi 75% din cazurile evaluate”, a spus pneumologul Angelo Corsico.

În Pavia, o clinică post-Covid dedicată pacienţilor externaţi din Policlinica San Matteo este deja activă din 27 aprilie, adaugă Corsico. Datele preliminare după analizele făcute la cei de aici par să confirme primele observaţii din China cu privire la Covid-19: mai mulţi pacienţi externaţi au încă insuficienţă respiratorie cronică şi alte probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO