Eveniment

Medicii care au operat cei doi pacienţi care au decedat în spitalul Sanador din Bucureşti spun că au respectat procedurile

Medicul chirurg Bogdan Marţian, medicul Laura Bălănescu, Dana Mincu (cardiologie), Doru Herghelegiu, directorul general al spitalului Sandor şi Doris Andronescu, acţionarul unic al spitalului Sanador au ieşit ieri în prima conferinţă de presă, la patru zile de la moartea unui copil de un an şi zece luni. Ieri, un alt pacient în vârstă de 65 de ani a decedat la spitalul Sanador

Medicul chirurg Bogdan Marţian, medicul Laura Bălănescu, Dana Mincu (cardiologie), Doru Herghelegiu, directorul general al spitalului Sandor şi Doris Andronescu, acţionarul unic al spitalului Sanador au ieşit ieri în prima conferinţă de presă, la patru zile de la moartea unui copil de un an şi zece luni. Ieri, un alt pacient în vârstă de 65 de ani a decedat la spitalul Sanador

Autor: Georgiana Mihalache

26.10.2018, 00:05 2863

„Pentru toată echipa mea a fost un şoc, o mare traumă şi este regretabil ce s-a întâmplat“.

Laura Bălănescu, medicul care a operat copilul care a decedat sâmbătă la spitalul privat Sanador din Capitală, nu poate găsi o explicaţie pentru care pacientul de un an şi zece luni a decedat, dar spune că protocoalele au fost respectate şi a văzut copilul după operaţie. Ea a dat declaraţii ieri, când reprezentanţii Sanador au organizat o conferinţă de presă la sediul spitalului.

Tot ieri, o pacientă de 65 de ani a murit la spitalul Sanador, iar fiii acesteia vor să fie anchetat şi acest caz, susţinând că mama lor ar fi fost diagnosticată greşit la spitalul privat.

Ieri, Sanador a organizat prima conferinţă de presă la trei ore după decesul pacientei de 65 de ani, după ce mai bine de patru zile nu au ieşit public să ofere informaţii după decesul copilului. A existat un singur comunicat de presă, luni seara, dar acesta a fost dat înainte de rezultatul autopsiei care a arătat că pacientul a murit în urma unui şoc hemoragic.

„Există o monitorizare postoperatorie, s-au respectat toate procedurile medico-chirurghicale. Foaia de observaţie a fost deja predată autorităţilor. Am fost sideraţi, am fost muţi de acest eveniment tragic care s-a petrecut în Sanador. Este prima oară când apare un deces pe care nu ni-l explicăm. Echipa operatorie şi echipa de gardă au văzut copilul în multiple rânduri“, a spus Doris Andronescu, directorul general al spitalului Sanador şi acţionar unic al companiei care deşine spitalul.

Sanador este cel mai mare spital privat din ţară după numărul de paturi.

Întrebată dacă postoperator au fost respectate toate procedurile, Andronescu a spus că este o anchetă în curs şi nu poate oferi informaţii public. Ea a menţionat că se face o analiză internă după moartea copilului, iar autorităţile au fost ieri la spital pentru a ridica documente, fişa de observaţie şi înregistrările video din spital.

Şi Laura Bălănescu, medicul care a operat copilul, spune că nu-şi poate explica ce s-a întâmplat.

„Pentru toată echipa mea a fost un şoc, o mare traumă şi este regretabil ce s-a întâmplat. Este o anchetă în curs de desfăşurare, nu am cum să vă dau foarte multe detalii, nu ştiu nici eu, n-am nicio explicaţie ce s-ar fi putut întâmpla. Intervenţia chirurgicală a evoluat fără evenimente majore şi anestezic nu au fost lucruri care să iasă din obişnuinţă. Au fost respectate şi s-au urmărit toate protocoalele. În acest timp copilul a fost văzut, şi eu l-am văzut, şi cei din echipa mea, şi cei din echipa spitalului, nu a fost un copil lăsat într-un salon nesupravegheat“, a spus Laura Bălănescu.

În cazul pacientei de 65 de ani care a murit ieri la Sanador, medicul Bogdan Marţian care a preluat cazul şi a operat femeia spune că aceasta a mai avut şi alte prezentări la camera de gardă, a suferit un accident vascular cerebral în luna august.

„Diagnosticul a fost pus pe 6 octombrie şi în aceeaşi zi a fost pus un tratament agresiv aşa cum este peste tot în lume pentru boala de care suferea, a primit un anticoagulant. După două zile, simptomatologia s-a ameliorat. După care, sub acelaşi tratament, starea a devenit proastă, s-a agravat, motiv pentru care am bănuit că acel tratament s-ar putea să nu fie eficient. Atunci am continuat investigaţiile, în ideea că am putea identifica locul acelei stenoze şi întinderea şi facem ceva mai puţin invaziv dată fiind starea“, a spus Marţian.

Copiii pacientei decedate susţin însă că primul diagnostic pus mamei lor a fost greşit, i s-au oferit medicamente puternice care i-au agravat starea de sănătate. Ei au mai spus că mama lor a fost operată de patru ori în 15 zile, iar pentru aceste intervenţii estimează că au plătit circa 20.000 de euro.

georgian.mihalache@zf.ro

 

Între stat şi privat

Doi dintre cei patru medici care au ieşit ieri la declaraţii la Sanador lucrează în spitale de stat. Bogdan Marţian, medic chirurg la Sanador lucrează şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, iar Laura Bălănescu, medicul chirurg pediatru ce a efectuat operaţia, este şef de secţie chirurgie pediatrică la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, lucrând şi la Sanador, dar şi la spitalul Ponderas, deţinut de Regina Maria.

Laura Bălănescu a avut anul trecut ca şef de secţie un venit total din salariu de 71.500 de lei, potrivit propriei declaraţii de avere, publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Din venituri independente, ca PFA în servicii medicale, ea a încasat anul trecut 255.643 de lei, arată aceeaşi sursă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO