Eveniment

Medic epidemiolog: Suntem într-o fază pozitivă a fenomenului, dar tendinţa trebuie să fie constantă una, două săptămâni. Care sunt cele trei scenarii

Medic epidemiolog: Suntem într-o fază pozitivă a...

Autor: Georgiana Mihalache

13.05.2020, 09:00 443

♦ Noile cazuri de pacienţi confirmaţi cu coronavirus au scăzut în ultimele zile, până la 190 de cazuri înregistrate ieri ♦ Fenomenul de scădere trebuie însă susţinut şi în următoarele zile pentru a putea vorbi de un trend în această direcţie, spune Doina Azoicăi, medic epidemiolog.

La mai bine de două luni de la primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus în Ro­mânia, pe 26 fe­bruarie, numărul de pacienţi confirmaţi de la zi la zi scade în trei zile consecutiv şi ajunge sub pragul de 200 de pacienţi infectaţi în 24 de ore, arată datele adunate de ZF din informările autorităţilor.

Acest lucru este o veste bună, mai ales în contextul relaxării măsurilor după data de 15 mai, când autorităţile au anunţat ieşirea din starea de urgenţă şi ridicarea unor restricţii pentru populaţie. Totuşi, specialiştii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte un posibil trend de scădere, spunând că acest lucru depinde dacă se va menţine timp de o săptămână, două un număr mai mic de la zi la zi de pacienţi confirmaţi.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 15.778 de persoane, cu 190 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, infor­mează Grupul de Comunicare Strategică. Faţă de ieri, când numărul de noi cazuri a fost de 226, astăzi autorităţile au raportat mai puţini nou îmbolnăviţi.

„Dacă există o scădere a nu­mă­rului de cazuri se poate considera că suntem într-o fază pozitivă a fenomenului, dar nu putem vorbi în momentul de faţă că suntem într-o fază de descreştere şi trebuie să avem cel puţin o săptămână sau două o constanţă în scădere a numărului de cazuri. Toată lumea aşteaptă cuvântul magic, descreş­terea. Nu putem spune că suntem în faza de descreştere decât dacă există o constanţă în ultimele una-două săptămâni“, a spus Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşe­dintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Medicul precizează că este un aspect pozitiv scăderea din ultimele zile a numărului de nou îmbolnă­viţi, ceea ce arată că măsurile luate, de la distanţarea socială la purta­rea măştilor sau recomandările privind igiena mâinilor au dat rezultate.

Pentru a limita răspândirea virusului după ce o parte dintre restricţii vor fi ridicate odată cu 15 mai, guvernul a propus un proiect de lege care indică purtarea măştii în spaţii închise. Astfel, masca devine obligatorie pentru persoa­nele care merg în spaţii publice închise, cum este cazul spaţiilor comerciale, mijloace de transport în comun şi locul de muncă.

Numărul de noi cazuri de îmbolnăviri a avut variaţii pu­ternice în România, influenţat de mai mulţi factori, de la modul de transmitere a virusului (în focare de infecţie cum au fost Suceava, Hune­doara sau comunitară) la numărul de teste realizate zilnic.

ZF a identificat trei scenarii posibile pentru evoluţia răspândirii virusului în următoarea perioadă. Un scenariu este cel de stagnare, pornind de la numărul de cazuri mediu în ultimele luni, de 300 de pacienţi nou confirmaţi de la zi la zi, din calculele ZF. Acest lucru înseamnă că noile cazuri s-ar încadra între 250 şi 350 de pacienţi confirmaţi.

Un alt scenariu posibil este cel de scădere, dacă în următoarele zile va continua să fie raportaţi mai puţini pacienţi. Până la 22 mai, adică la aproape trei luni de la primul caz confirmat, numărul de noi pacienţi confirmaţi pe zi ar putea scădea sub 100, din calculele ZF. Estimarea a luat în calcul o scădere medie de 10 cazuri adăugate la cifra anterioară pe zi. Al treilea scenariu urmează un trend de creştere, luând în considerare de asemenea o medie de creştere de 10 pacienţi adăugaţi la cifra anterioară în fiecare zi, ceea ce ar duce numărul de pacienţi în jurul mediei din ultimele săptămâni, de 300 de noi cazuri zilnice. Cifrele sunt pur estimative, urmând cele trei posibile evoluţii ale virusului în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO