Eveniment

Mecanismul split TVA, care a generat atâtea tensiuni, devine opţional

Mecanismul split TVA, care a generat atâtea tensiuni,...
16.08.2019, 00:03 383

Ministerul Finanţelor anunţă că mecanismul split TVA devine op­ţio­­nal, ca urmare a obiecţiilor Co­mi­siei Europene faţă de această măsură: „Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea amendării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA care prevede un sistem obligatoriu de plată defalcată a TVA pentru anu­mite categorii de persoane impo­za­bile, în vederea implemen­tării unui mecanism opţional, ca ur­mare a scrisorii Comisiei Euro­pene nr. C(2018) 7121 final din 8 noiembrie 2018 de punere în întârziere în ca­uza 2017/2180 – având ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a sistemului de plată defalcată a TVA în aplicare de la 1 ianuarie 2018”, arată Ministerul Finanţelor în proiectul publicat pe site-ul instituţiei.

Mecanismul plăţii defalcate a TVA va fi aplicat numai opţional de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligaţia de a face plata defalcată a TVA, cu excepţia acelora care au optat la rândul lor pentru aplicarea me­ca­nis­mului. Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul.

Persoanele care aplică în prezent opţional mecanismul plăţii defalcate a TVA vor beneficia de facilităţile prevăzute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioară intrării în vigoare a noilor dispoziţii.

De asemenea, proiectul include norme tranzitorii pentru ieşirea contribuabililor din sistem, atât a celor care au aplicat mecanismul în mod obligatoriu, cât şi a celor care au aplicat mecanismul în mod opţional.

În prezent au obligaţia aplicării mecanismului plăţii defalcate a TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrau obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu au fost achitate până la data de 31 ianuarie 2018; b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor; c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În prezent în jur de 19.000 de firme au intrat în mecanismul split TVA. Ministerul Finaţelor a impus acest mecanism în 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO