Eveniment

MEC a elaborat proiectul pentru reactoarele 3 si 4

19.02.2007, 18:49 12

Ministerul Economiei a elaborat proiectul de hotarare de guvern privind strategia de promovare a atragerii de investitii pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda care urmeaza sa fie aprobat de Executiv.
Astfel, atragerea de investitori pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 se va realiza prin constituirea unei societati comerciale, independente, care va functiona pe piata de energie electrica ca un producator independent de energie electrica.
Lucrarile si finantarea vor fi asigurate de o companie de proiect, care va reuni mai multe firme, nici una insa cu participatie majoritara. Firmele care vor participa la proiect vor cumpara energia de la societatea comerciala nou infiintata si vor putea deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energia electrica pentru consumul intern.
Firmele care vor face parte din compania care va construi reactoarele nucleare trebuie sa indeplineasca preconditiile de participare si de bonitate necesare, sa participe cu numerar la capitalul social al societatii nou constituite, proportional cu cota de participare, dar nu mai putin de 50 de milioane de euro.
Valoarea totala a proiectului celor doua reactoare se ridica la 2,2 mld. euro, iar inceperea constructiilor este programata pentru anul 2008. Pana acum 13 firme si consortii s-au aratat interesate de proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO