Eveniment

MDRT: Proiectele de eficienţă energetică ar putea avea un buget de 2 mld. euro în perioada 2014-2020

MDRT: Proiectele de eficienţă energetică ar putea avea un buget de 2 mld. euro în perioada 2014-2020

Foto Octav Ganea

Autor: Ioan Dornescu

30.10.2012, 00:05 411

Bugetul pentru proiectele de eficienţă energetică în ur­mătoarea perioadă de alocare, 2014-2020, este de 10% din va­loarea fondurilor structurale şi ar putea ajunge în funcţie de nego­cierile cu Comisia Europeană la două miliarde euro, po­trivit MDRT, care gestionează Programul Operaţional Regional.

"Pentru perioada următoare de programare, 2014-2020, bugetul alocat pentru eficienţa energetică este de 10% din fondurile structurale. Socotiţi cât vom negocia sau cât vom şti să negociem cu Comisia Europeană şi bugetul alocat pentru o astfel de eficienţă energetică, dacă vom avea exemple de bună practică pentru ceea ce înseamnă eficienţă energetică, va fi undeva în jur de două miliarde euro", a declarat luni, în cadrul unei dezbateri, Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Axa de eficienţă ener­getică pentru actuala perioadă de programare este de 400 milioane euro şi vizează reabilitarea blocurilor de locuinţe (300 milioane euro) şi a spitalelor.

Reprezentantul MDRT a afirmat că în pre­zent au fost gândite cinci comitete de spe­cialitate pen­tru derularea negocierilor cu Comisia Europeană în perspectiva viitoarei perioade de programare.

Respectivele grupuri de lucru vizează dezvoltarea urbană, mediul de afaceri, eficienţa energetică, infrastructura rutieră şi de transport public în comun de călători şi comunităţile defavorizate.

"De multe ori, sensul paradigmei noastre de dezvoltare macroeconomică este oarecum inversat. Gândim politici macroeconomice din birourile de la Bucureşti, fără să ne gândim la ce se întâmplă la nivel microeconomic, la nivel de dezvoltare locală", a spus oficialul MDRT.

Comitetul pentru dezvoltare urbană va stabili bazele structurării municipiilor reşedinţă de judeţ, municipiilor şi oraşelor în două categorii, poli metropolitani şi poli urbani, potrivit sursei citate.

Boloş a precizat că această structurare este necesară pentru că fiecare oraş sau municipiu are un anumit profil investiţional. Polii metropolitani de rang 1 propuşi sunt Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, care au vizibilitate inter­naţională, iar dezvoltarea economică le permite acest statut, a adăugat el.

MDRT a anunţat vineri că Programul Operaţional Regional (POR) va fi presuspendat pe cinci din cele şase axe, că timp de maxim două luni vor fi blocate decontări în relaţia cu CE de circa 200 milioane euro şi că decizia nu va afecta "pentru moment" beneficiarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO