Eveniment

Masuri speciale in urma aparitiei gripei aviare la om in Turcia

06.01.2006, 20:28 15

Autoritatile sanitar-veterinare din Romania au cerut institutiei similare din Turcia informatii cu privire la focarul de gripa aviara in care au fost depistate primele cazuri din aceasta tara de transmitere la om a virusului H5N1.

"Am solicitat directiei sanitare-veterinare din Turcia sa ne prezinte detalii cu privire la focarul respectiv, unde au fost semnalate cazuri de transmitere a virusului gripei aviare la om soldate cu decesul victimelor", a declarat pentru Mediafax directorul general in Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi.

El a precizat ca, cel mai probabil, virusul a fost transmis la om in urma contactului cu pasarile bolnave.

Turcia se confrunta cu doua cazuri de transmitere a gripei aviare la om soldate cu deces, primele de acest gen inregistrate in afara Extremului Orient. Alte sapte persoane sunt internate in spitalul din orasul Van, din estul Turciei, deoarece acuzau simptome asemanatoare celor specifice acestei maladii. Postul de televiziune CNN-Turk a mai anuntat ca ieri au mai fost internate inca sase persoane originare din satul Aralik, situat tot in estul Turciei, suspectate ca ar fi contractat gripa aviara.

Autoritatile din Aralik, aflat la 100 de kilometri de satul Dogubayazit unde locuiau cei doi copii care au decedat, au putut fi contactate pentru a confirma informatia. Medicii veterinari au avertizat ca Turcia va ramane vreme indelungata sub amenintarea epidemiei de gripa aviara, deoarece este traversata de traseul de migratie a pasarilor potential purtatoare ale virusului.

In ceea ce priveste focarele din Romania, reprezentantul ANSVSA apreciaza ca autoritatile sanitar-veterinare au luat "toate masurile pentru prevenirea transmiterii infectiei la om". Printre acestea se numara instalarea de filtre de dezinfectie la punctele de intrare in localitatile respective, vaccinarea populatiei, precum si instituirea carantinei.

Comandamentul Central Antiepizootic a solicitat ieri Ministerului Sanatatii sa inceapa vaccinarea impotriva gripei umane a populatiei din judetele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti, pentru a preveni imbolnaviri cu virusul gripei aviare, intrucat aceste regiuni se afla pe traseul pasarilor migratoare.

"Desi in aceste judete nu exista focare de gripa aviara, plecarea pasarilor migratoare, aflate acum in Romania, catre tarile calde cere precautie in intreaga zona de sud a Romaniei", a anuntat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pana in prezent, in Romania au fost semnalate 23 de focare de gripa aviara, dintre care un numar de patru au fost deja inchise - Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, toate din judetul Tulcea.

Dupa realizarea dezinfectiilor finale, vor fi trimisi pui santinela si in celelalte focare penru a testa prezenta virusului.

Reprezentantii ANSVSA au mai anuntat ieri ca la nivelul Comisiei Europene s-a luat decizia ca importurile de carne si preparate din carne de pasare din 16 judete din Romania sa fie reluate, dupa suspendarea totala a acestora la mijlocul lunii octombrie.

Cele 16 judete pentru care UE anuleaza restrictiile la importurile de carne de pasare sunt Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Arad, Bihor, Salaj, Satu-Mare, Maramures, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Bistrita-Nasaud.

Romania a exportat, in 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO