Eveniment

Mărturii după incendiul din Bamboo: Toată lumea fugea disperată/ Am văzut Colectiv în faţa ochilor

Mărturii după incendiul din Bamboo: Toată lumea fugea...

Autor: Claudiu Surmei

21.01.2017, 13:07 1774

Corina se afla în club în momentul izbucnirii incendiului şi le-a povestit anchetatorilor momentele de panică din momentul în care au fost anunţaţi că incinta va fi cuprinsă de flăcări.

"După o durată de 40 de minute a luat foc toată incinta clubului, iar noi eram în curte, pe o terasă, în aer liber. Se fuma, dar nu cred că ar fi fost acesta motivul incendiului, pentru că a fost un incendiu de proporţii atât de mari încât nu ar fi putut fi de la ţigări. Eu când s-au aprins luminile şi s-a stins muzica, am auzit doar ”evacuare”. Nu se vedea nimic în incinta sălii. Jos, la nivelul nostru, nu era niciun fum. Fumul ieşea pe sus, la sistemul de aerisire, aerul condiţionat, deci de undeva din tavan. Toată lumea acolo fugea disperată. Eu eram în stare de şoc pentru că nu înţelegeam de unde a pornittoată zarva, pentru că toată lumea ţipa ”ieşiţi afară”. În momentul în care s-a aprins lumina noi am crezut că este doar o altercaţie între băieţi, poate cu cuţite. Apoi a zis cineva din spate că ia clubul foc. Înăuntru era doar un pic de fum. Flăcările au fost undeva la 20 de minute, într-adevăr a luat amploare", a povestit Corina după audieri.

Alţi doi tineri, externaţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au explicat cum au reuşit să se salveze.

"Sunt cât se poate de ok după o chestie de genul ăsta. Nu a fost ceva gen Colectiv. A fost aceeaşi problemă, cu foc într-un club, tavan căzut, dar nu pot să spun că sunt rău că a păţit cineva ceva. Eu eram la fumat. La Bamboo, locul de fumat este în spatele clubului, pe terasă. De acolo nu ai ce să vezi. Pe noi de acolo ne-a luat prin surprindere. Focul a început la barul din faţa clubului, de la intrarea în club. Nu mai aveai cum să intri în club ca să poţi ieşi în mod normal. A trebuit să ocolim gardurile. În club or avea ieşiri de urgenţă, dar din locul de fumat nu aveai cum. Perete stânga, perete dreapta, lac în faţă. Erau urlete, am văzut exact Colectivul în faţa ochilor. Acum un an şi ceva mă uitam la televizor şi acum trăiesc asta. A trebuit să sar în piscină. S-au comportat impecabil oamenii ăştia de la Floreasca. Poate că a avut şi Colectivul un cuvânt de spus. Trebuie să sari în primul rând un gard de doi metri, s-a făcut scăriţă. La început lumea a fost calmă, civilizată. Când a început să iasă fumul foarte tare în spate, la locul de fumat, nu mai puteai să mai respiri, era un fum groaznic, a început lumea să se agite. S-a transformat totul într-o mare învălmăşeală, panică, ţipete, urlete, oameni prin piscină. A fost teama aia, asociată şi cu Colectiv, că murim aici. Nu ştiu dacă au fost oameni prinşi înăuntru. Nu pot să îmi dau seama de la ce a izbucnit focul. Nu s-a fumat în club. Clubul era full", susţine Bogdan Gheorghe.

"Am fost transportată de SUMRD la spital. Ne-au preluat imediat de la faţa locului. Eram înăuntru la masă şi instantaneu m-am întors şi am văzut o flacără cât mine de mare şi am început să mă duc către prietenii mei să încercăm să ne salvam. Am sărit un gard de doi metri, după care am înotat prin zapadă şi a trebuit să ajungem undeva sus, la suprafaţă. Eram în spatele clubului, blocaţi în zona piscinei, care era toată înconjurată de un gard. În urma căzăturii am suferit o fractură, dar am şi fost intoxicată cu fum. Toată lumea era panicată, mai ales că nu mai aveam aer pentru că eram înecati într-un fum negru. Clubul a fost plin. Focul a început la primul bar de la intrare. Am văzut doar o flacară foarte mare. Am văzut artificii în club, cele de la şampanie. Am fost trataţi foarte bine, ne-au preluat într-un timp record, ne-au internat, ne-au făcut analize şi ne-au acordat suportul necesar să ne revenim. (...)Ne-am ajutat unul pe altul să ieşim din club. Cine reuşea să sară gardul îi trăgea şi pe ceilalţi care erau după ei şi cine era jos ajuta să se împingă să ne ridicăm. Am venit aici aproape leşinată. Am dormit, am fost la perfuzii, toată lumea a fost intoxicată cu fum, cel puţin cei care am rămas blocaţi în spate am fost toţi intoxicaţi", a povestit o altă tânără care se afla în club, Letiţia Papuc.

42 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului din clubul Bamboo, zece dintre acestea fiind internate. 32 de persoane au părăsit spitalul după examinarea medicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO