Eveniment

Marile combinate intra in somaj tehnic

15.03.2009, 21:35 30

Arcelor Mittal Galati si Mechel Targoviste, doua dintre cele mai mari combinate din tara, au anuntat ca vor trimite angajatii in somaj tehnic, ca urmare a inrautatirii conditiilor de pe piata, pe fondul lipsei de comenzi in sectoarele cele mai afectate de criza carora li se adreseaza, respectiv producatorii de masini si sectorul de constructii.

Arcelor Mittal Galati va trimite in somaj cate 2.000 de angajati, inclusiv membrii din conducere, prin rotatie cate 10 zile pe parcursul trimestrului al doilea din acest an, potrivit companiei. Reprezentantii Federatiei Metalurgistilor (FSS Metarom) au declarat pentru ZF ca nivelul de productie de la Arcelor Mittal Galati s-a redus simtitor in primul trimestru, reprezentand mai putin de o treime din cel vizat pentru anul in curs. Astfel, conducerea combinatului si-a propus sa realizeze in 2009 o productie de 1,5 mil. de tone de otel lichid, in scadere de aproape trei ori fata de cea realizata in 2008, care s-a ridicat la 4,4 mil. de tone.
"Ma indoiesc ca o va realiza si pe asta de 1,5 milioane de tone in conditiile in care pana acum nu s-a realizat nici o treime din aceasta cantitate. Este o simpla prognoza, aceasta se schimba de la luna la luna. Scaderea productiei este cauzata de reducerea consumului. Noi credem ca Arcelor Mittal incearca inghetarea preturilor la nivelul anului trecut. Reducerea preturilor era o masura prin care se putea intra in sfera de consum si atragerea de comenzi", spune Nicolae Coman, secretarul general al FSS Metarom.
Potrivit lui, anul 2008 a fost unul fabulos, iar firmele din sector au beneficiat de niste conditii de piata favorabile de care a beneficiat si Arcelor Mittal Galati prin realizarea unui profit consistent.
"Aceasta decizie va fi operationala in decursul celui de-al doilea trimestru, pentru a adapta activitatea companiei la conditiile economice dificile. Pe piata s-a inregistrat o scadere dramatica a cererii, ceea ce ne-a obligat sa luam acum aceasta hotarare. Somajul tehnic pe perioada limitata este o masura care se aplica deja in multe tari din Europa, iar in anumite cazuri inca din luna noiembrie. Credem ca angajatii si reprezentantii acestora sunt constienti de circumstantele dificile cu care se confrunta toate companiile, din cauza crizei care a inceput pe pietele financiare", au declarat reprezentantii Arcelor Mittal Galati.
Si Mechel Targoviste a anuntat la finele saptamanii trecute ca salariatii vor fi trimisi in somaj tehnic prin rotatie si pentru perioade scurte de timp, pana la 20 martie, fapt ce ar putea afecta circa 1700 de angajati, potrivit liderilor de sindicat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO