Eveniment

Marea dilemă: scapă sau nu creditul ipotecar de restricţiile BNR. Gheţea spune că da, dar cu jumătate de gură

Marea dilemă: scapă sau nu creditul ipotecar de restricţiile BNR. Gheţea spune că da, dar cu jumătate de gură

Ioan Hidegcuti (Fondul de Contragarantare), Radu Gheţea (ARB), Sergiu Oprescu (Alpha Bank) şi Cristian Popa (BNR) au fiecare argumentele lui

Autor: Claudia Medrega

06.10.2011, 00:07 581

Creditele pentru locuinţe nu vor fi afectate de noul regulament de creditare aflat în lucru la BNR, în ciuda temerilor iscate de varianta iniţială publicată de banca cen­tra­lă, iar programul guvernamental Prima casă va funcţiona ca şi până acum cu avans de nu­mai 5% la creditele ipotecare în euro, afirmă Ra­du Gheţea, preşedintele Asociaţiei Ro­mâ­ne a Băncilor (ARB).

"Avem veşti bune din discuţiile cu BNR de săptămâna aceasta. Nu sunt definitive, dar se con­turează clar că noul regulament nu afec­tea­ză creditul pentru locuinţe. Achiziţiile de lo­cuinţe, construirea de locuinţe se vor putea face în condiţiile existente. Inclusiv programul Pri­ma casă nu va fi afectat de acest nou regu­la­ment", a declarat Gheţea la Romania Finan­cial Forum 2011, eveniment organizat de Mediafax în parteneriat cu BNR.

La finalul conferinţei, asaltat de întrebările pre­sei privind rezultatele negocierilor dintre bănci şi BNR privind forma finală a regu­la­men­tului, Gheţea şi-a schimbat brusc discursul şi a înlocuit formula "se conturează clar" cu va­rian­ta mult mai prudentă "nu pot să vă spun ab­solut nimic cu exactitate".

Numeroşii oficiali ai BNR aflaţi în sală când Gheţea făcuse primul set de afirmaţii nu au reacţionat în niciun fel la anunţul banche­ru­lui privind "salvarea" creditelor ipotecare în eu­ro de la restricţiile prevăzute în proiectul ini­ţial, guvernatorul BNR Mugur Isărescu pre­fe­rând doar să susţină justeţea limitării la 5 ani a maturităţii creditului de consum.

Cert este că în final şeful ARB s-a dezis de orice precizare privind negocierile cu BNR, re­ve­nind la refuzul de a intra în detalii men­ţinut de la publicarea proiectului de către BNR.

"În acest moment nu pot să vă spun ab­so­lut nimic cu exactitate. Am avut două runde de dis­cuţii cu BNR. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar, repet, că nu se ştie dacă în final Consiliul de Administraţie al BNR va mer­ge pe această idee, ar fi că regulamentul es­te orientat pentru creditele de consum, nu pen­tru case şi schimbarea de locuinţe şi aşa mai de­parte. Până nu vedem în Monitorul Ofi­cial nu putem spune cu certitu­dine", a spus Gheţea.

BNR a elaborat recent un proiect de regu­lament care limitează accesul populaţiei la cre­di­tele în altă monedă decât leul. Potrivit pro­iec­tului de regulament, pentru creditele imo­bi­liare debitorul ar urma să vină cu un avans de cel puţin 15% din valoarea imobilului la finan­ţă­rile în lei, de 30% pentru creditele în euro şi de 40% în cazul finanţărilor în alte devize străine.

Comunitatea bancară a avut termen până pe 20 septembrie să trimită băncii centrale amen­damente la proiectul noului regulament de creditare a persoanelor fizice. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, bancherii au strâns o listă de peste 10 pagini cu propuneri de modifi­care a regulamentului pus pe masă de BNR.

Întrebat de un jurnalist dacă rămâne avan­sul de 30% la creditele ipotecare în euro, Ghe­ţea a replicat: "S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima casă. Nu vreau să intru în detalii, pentru că nu am mandat".

Problema este legată de modalitatea de im­plementare a acestui regulament, având în ve­dere că vine într-un moment de "scădere a ape­titului pentru credit". "Preocuparea ma­jo­ră a băn­cilor şi a clienţilor este cum să facem ca să ră­mânem totuşi pe un trend de creştere a cre­di­tului. Unele modificări propuse de comu­nitatea ban­cară acceptate de BNR sau în curs de ac­cep­tare au fost realizate tocmai pentru a nu re­duce la zero activitatea de creditare", a spus Gheţea.

Referindu-se la limitarea creditului în va­lu­tă, guvernatorul a afirmat că BNR a anunţat în repetate rânduri că nu vrea ca prin limitarea, prin raţionalizarea creditului în valută să în­lo­cu­iască un risc cu alt risc şi nu a optat pentru in­ter­zicerea unor împrumuturi. "Poziţia BNR a fost una raţională, nu una extremistă. Nu sunt por­nit pe creditul în valută, vreau să fie bi­ne eva­luat, să fie bine preţuit şi să-i spuneţi cli­en­tu­lui care sunt riscurile", a mai spus Isărescu.

În ceea ce priveşte creditul de consum, gu­ver­natorul BNR a spus că "nu-şi are rostul" acor­darea pe mai mult de 5-7 ani, reducerea ma­turităţii acestui tip de împrumuturi re­pre­zentând o întoarcere la normalitate, având în vedere că "exact băncile care au dat credite de con­sum pe 20 de ani au cele mai multe pro­bleme cu creditele neperformante".

Noile reglementări privind creditul în valută vor fi mai eficiente, deoarece măsura nu este izolată, ci face parte dintr-un întreg demers european de a preveni reluarea acordării, în viziunea lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR. "Nu se doreşte eliminarea creditului în valută, ci echilibrarea cu finanţarea în lei care să prevină acumularea de riscuri". Popa anticipează că băncile din România ar putea fi nevoite să treacă de la modelul de business cu reţelele extinse, cu mulţi angajaţi, către finanţarea corporaţiilor, pentru a contrabalansa încetinirea creditării şi pentru a-şi eficientiza activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO