Eveniment

Marea Britanie - UE, o relaţie tot mai complicată. Premierul Boris Johnson şi Ursula von der Leyen vor avea o nouă rundă de discuţii în privirea Brexitului

Marea Britanie - UE, o relaţie tot mai complicată....

Autor: Beatrice Dumitru

03.10.2020, 13:26 857

Premierul Boris Johnson şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor avea o nouă rundă de discuţii, sâmbătă, printr-un apel video, în vederea summit-ului european din 15 octombrie, notează Le Figaro. 

Johnson s-a declarat „destul de optimist” în legătură cu un acord post-Brexit, într-un interviu acordat Telegraph.

Însă ambele părţi cer compromisuri cu privire la chestiunile cheie, referitoare la pescuit şi subvenţii guvernamentale.

„Marea Britanie a fost întotdeauna clară asupra a ceea ce ne dorim. Dorim un acord ca cel pe care îl are UE cu Canada. Noi am fost membri timp de 45 de ani şi nu văd de ce nu pot avea acelaşi acord cu noi, aşa că sunt destul de optimist”, a spus Boris Johnson.

15 octombrie este termenul limită pentru găsirea şi implementarea unui acord până la sfârşitul anului.

Discuţia vine după încă o săptămână de negocieri conduse de negociatorul european Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost.

„Ar trebui să intensificăm negocierile. Merită să lucrăm din greu la asta”, a spus Ursula von der Leyen, după un summit european în care a făcut bilanţul situaţiei cu liderii europeni.

Johnson a mai afirmat că şansele de a ajunge la un acord erau „foarte bune dacă toată lumea arăta bun simţ”.

Mai multe subiecte sensibile împiedică încă semnarea unui acord între cele două părţi, precum guvernarea viitorului acord sau problema eternă a garanţiilor cerute de UE, precum şi problema pescuitului, un subiect exploziv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO