Eveniment

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: Cei 1,16 mld. lei alocaţi pentru sănătate în martie au fost redirecţionaţi din infrastructura de apă

ZF Opinia Mea. Ediţie specială

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: Cei 1,16...

Autor: Răzvan Botea

29.04.2020, 00:05 1644

România este într-o poziţie defavorabilă în negocierile la nivel european.

Ministrul fondurilor europene Marcel Boloş a declarat în cadrul ediţiei speciale a emisiunii ZF Opinia Mea că cei 1,16 mld. lei alocaţi către sănătate în martie în contextul crizei coronavirusului au fost redirecţionaţi dinspre fondurile alocate infrastructurii de apă din România.

„Banii sunt alocaţi din bugetul pe care România îl are pentru perioada de programare 2014-2020. Avem o serie de întârzieri pe care le-am anuntat la proiectele de infrastructra de apă din fondul de coeziune. Pentru actiunile destinate sănătăţii. Pe seama întârzierilor pe care le avem, bugetul pentru proiectele de infrastructură de apă a fost foarte generos“, a spus ministrul Marcel Boloş.

În acest moment au loc negocieri dure la nivel european în ceea ce priveşte exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Ţări contributoare precum Germania şi Franţa negociază la sânge contribuţiile la bugetul european, iar România, în calitatea sa de beneficiar net de fonduri europene, nu are o poziţie favorabilă în negocieri.

„Din păcate este un dezvantaj pentru noi. Calitatea de beneficiar net nu îţi oferă prea mare perspectivă în a-ţi impune punctul de vedere în negocierile la nivel european. Întotdeauna a existat problema contributorilor neţi şi a beneficiarilor neţi. Noi, printr-o politică înţeleaptă, putem să avem o oarecare influenţă, dar nu hotărâtoare, pentru că un cuvânt greu de spus îl au întotdeauna contributorii neţi.“

Ce a mai declarat ministrul Marcel Boloş la ZF Opinia Mea:

-  Deocamdată Uniunea Europeană nu a alocat bani suplimentari pentru niciun stat membru în contextul crizei coronavirusului.

- În momentul de faţă se discută alocarea de fonduri suplimentare la nivel european pentru plata şomajului tehnic.

- Este posibil să avem posibilitate decontărilor din bani europeni a cheltuielilor pe care le-am avut în această perioadă, chiar dacă am mobilizat bani naţionali.

Citiţi în ziarul de mâine interviul extins. Emisiunea poate fi urmărită pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO