Eveniment

Mâncarea de pe litoral, un pariu riscant: ANSVSA a aplicat amenzi de peste 2,7 milioane de lei pe litoral în sezonul estival 2019

Mâncarea de pe litoral, un pariu riscant: ANSVSA a...

Autor: Laura Albu

02.09.2019, 15:00 77

Inspectorii veterinari ai ANSVSA au verificat în cadrul sezonului estival 2019 aproximativ 2500 de unităţi alimentare şi au aplicat amenzi de peste 2,7 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă, remis luni, MEDIAFAX.

Inspectorii A.N.S.V.S.A. au verificat în perioada 24 iunie – 30 august 2019, în cadrul "Comandamentului Sezon Estival 2019", 2448 de unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Tipurile de unităţi vizate au fost: cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach - baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.

Astfel, controalele s-au desfăşurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unităţi tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unităţi tip bufet, 228 de baruri, 6 cafe baruri, 12 snack baruri, 8 unităţi tip bistro, 2 unităţi catering, 40 de cantine din tabere şcolare, 8 pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarket-uri, 12 unităţi comercializare produse congelate, 5 carmangerii, 3 unităţi de procesare lapte şi 4 autoutilitare.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat, nedemonstarerea trasabilităţii produselor alimentare, nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenţa documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.776.300 de lei.

De asemenea, au fost emise o rdonanţă de interzicere a activităţii pentru o unitate tip bufet, precum şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei unităţi tip fast-food şi o unitate de procesare a laptelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO