Eveniment

Managerii spitalelor: Autorităţile ştiu problemele, s-au făcut controale. Avem nevoie de investiţii şi trebuie dus la îndeplinire un plan. Spitalele sunt vechi, spun managerii, este nevoie de unităţi noi

Managerii spitalelor: Autorităţile ştiu problemele,...

Autor: Georgiana Mihalache

07.10.2021, 17:15 86

După incendiile de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi Institutul Matei Balş din Bucureşti spitalele au fost controlate pentru a vedea care este situaţia privind siguranţa la incendii Rapoartele semnate de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au ajuns pe masa autorităţilor, a ministrului Sănătăţii, dar nu s-a schimbat nimic.

Şirul incendiilor din spitalele româneşti, dintre care doar în cele mai mari trei astfel de tragedii în ultimul an au murit 42 de oameni, ridică problema lipsei de acţiuni a autorităţilor care fac controale, dar nimic în practică. „Se ştiu problemele“, spun mana­gerii a două spitale mari din Bucureşti. To­tuşi, nu s-a schimbat nimic, nu există un plan.

„Se cunosc problemele, ni le-au tot cerut şi pe lângă acest lucru, şi noi le-am semnalat. Am raportat aceste lucruri instituţional, am raportat solicitările noastre pentru îmbunătăţirea a tot ceea ce înseamnă amenajarea, funcţionarea spitalelor. Le-am cerut instituţional ministerului, la începutul anului, trimestrial. Ţinând cont că de la începutul anului până acum au fost trei miniştri ai Sănătăţii…“, a spus Andi Nodiţ, managerul Spitalului Bagdasar-Arseni.

Chiar anul acesta în Spitalul Bagdasar- Arseni a fost inaugurată o nouă secţie de primiri urgenţe care însă nu a primit iniţial avizul de funcţionare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Acum, secţia a primit aviz, spune managerul. „Soluţii există, în mod evident. S-au constatat problemele de atâtea ori, trebuie dus la îndeplinire un plan. Acest lucru ar trebui să îl facă instituţiile care au în subordine spitalele pentru că noi nu suntem autofinanţaţi şi nici autofinanţabili. Sunt multe probleme, este foarte complicat să prioritizăm“, a mai explicat Andi Nodiţ.

În 2020 au fost făcute controale pentru prevenirea incendiilor în 488 de unităţi sanitare cu paturi. Care a fost rezultatul? S-au constatat 3.900 de încălcări ale legislaţiei pri­vind apărarea împotriva incendiilor. Auto­rităţile au dat amenzi în valoare de 1 mil. lei. „Se ştiu problemele pentru că au fost două con­troale, după Piatra Neamţ, după Matei Balş. Investiţii nu au fost de atunci. Fără in­vestiţii nu putem face nimic. Mai vine un con­trol să constate ce au constatat celelalte două, eventual să ne mai dea amenzi. Eu acum când am 30 de pacienţi în plus în COVID să mai vină un control, îmi blochează o parte dintre oameni. Ne trebuie bani de in­vestiţii, ne trebuie spitale noi. Soluţia este prio­ritizarea Sănătăţii“, spune Beatrice Mahler, m­ana­gerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti.

Ea explică faptul că spitalul este vechi de peste 100 de ani, iar realitatea medicală din prezent, adăugându-se şi pandemia de COVID-19, este mult peste capacitatea spitalului.

„Oricât o să facem, tot aceleaşi  coridoare rămân, tot aceleaşis cări. Este dificil. Pe structurile vechi nu ai cum să asiguri criterii fireşti pentru anul acesta şi pentru protecţia vieţii. Trebuie început odată, facem câteva spitale, după aceea facem altele, altfel nu o să reuşim. Pe măsură ce facem spitale noi, le închidem pe cele vechi“, a spus Mahler.

Totuşi, în cel mai bun caz, un spital se construieşte în 2-3 ani, din experienţa din mediul privat, unde lucrurile se mişcă mult mai rapid. Referitor la acest lucru, managerul Spitalului Marius Nasta spune că dacă începeam în urmă cu 10 ani să construim spitale, astăzi ne aflam într-un alt punct.

„Cu cât spitalele sunt mai suprasolicitate, cu atât riscul de incendii, de evenimente este crescut. Trebuie prioritizate spitalele mari ca investiţii, unde să fie dotarea cea mai importantă, pentru că aparatura nouă necesită un algoritm de măsuri de protecţie. Pe urmă coborâm pe zona de spitale municipal, centre comunitare. Lucrurile acestea se ştiu. Acum nu e bine deloc ce se întâmplă“, a mai spus Beatrice Mahler.

Trei incendii majore au marcat ultimul an sistemul românesc de sănătate. Rând pe rând, în spitalele din Piatra Neamţ, Bucureşti (Matei Balş) şi Constanţa secţiile de ATI au luat foc, iar la aproape un an nu există responsabili sau soluţii pentru a evita noi tragedii care să se adauge unui şir lung.

După incendiul de la Piatra-Neamţ, Ministerul Sănătăţii a dispus controale în secţiile de ATI ale mai multor spitale, care au scos la iveală lipsuri majore, care pun în pericol siguranţa actului medical, a pacienţilor şi a medicilor.

Iar sistemul de sănătate este pus la încercare de un număr mare de infectări zilnice, peste 10.000, şi de pacienţi care ajung în spitale cu forme grave şi au nevoie de îngrijire în ATI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO