Eveniment

Managerii generatiei '67-'69: Comunismul ne-a scolit, revolutia ne-a ridicat

30.05.2007, 18:35 123

Oamenii de afaceri care apartin generatiei '67-'69, cea mai numeroasa din istorie, considera ca marele lor atu a fost faptul ca au terminat facultatea dupa revolutie si astfel au avut sansa de a incepe o viata noua, lasand in urma planificarile cincinale si productiile record si intrand direct in business.
Momentul '89 i-a gasit suficient de maturi pentru a-si construi un obiectiv, dar si suficient de naivi pentru a se aventura intr-o lume cu foarte multe necunoscute, dupa cum spune Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei de asigurari de viata AIG Life.
"Generatia mea a avut o mare oportunitate, sa traiasca timpuri de schimbare care au generat oportunitati unice", explica el. "Generatia mea se imparte intre antreprenori si antreprenori corporatisti. Eu fac parte din a doua categorie. M-am lasat modelat de o mare corporatie, cu o cultura foarte puternica si cu principii de business sanatoase si asa am hotarat eu sa evoluez", a mai spus Alexandrescu.
Colegul sau de generatie, dar si de grup, Mihnea Tobescu, directorul general al companiei de asigurari generale AIG, nu-l contrazice dar adauga faptul ca dincolo de oportunitatea istorica, a muncit foarte mult pentru a reusi.
"Marele avantaj al nostru a fost ca am terminat facultatea imediat dupa revolutie. Atunci lumea de-abia se dezmortea. Noi am avut sansa sa incepem din start intr-o companie multinationala", spune el. Absolvent al Facultatii de Automatica din Bucuresti, promotia 1993, Tobescu spune ca pentru a reusi in viata profesionala a fost nevoie si de noroc. "Nu am avut relatii. M-am descurcat singur. N-a fost greu sa promovez deoarece trebuie sa demonstrezi dorinta de a munci. In rest, cerul este limita", spune el.
Florentin Tuca, managing partner Tuca si Asociatii, este de parere ca generatia din care face parte este singura in masura sa asigure o "adecvare" a mediului de business romanesc cu modelul occidental.
"Generatia celor de 35-40 de ani a putut sa experimenteze in mod direct tarele scolii 'multilateral dezvoltate' si sa se rupa apoi de tiparele acestei scoli in anii de dupa caderea comunismului. E o generatie care pricepe in mod profund diferenta dintre limba de lemn a contractelor planificate cincinal si 'neologismele' businessului contemporan", spune Tuca.
Alti baby-boom-eri spun ca dincolo de noroc si multa munca, un rol important in ascensiunea profesionala l-a jucat si scoala, asa comunista cum a fost ea.
"Consider ca generatia mea a fost una dintre cele mai bine pregatite din punct de vedere teoretic. Scoala pe care noi am facut-o a fost de exceptie - mai cu biciul, mai cu frumosul - s-au pompat in noi de toate ca materii sau limbi straine", explica Radu Lucianu, Managing Partner al companiei imobiliare Eurisko.
"Comunismul ne-a scolit si ne-a invatat sa fim inventivi, iar capitalismul ne-a oferit oportunitatea de a pune in practica ce am invatat, ca si recunoasterea ulterioara", a mai adaugat Lucianu.
Explozia natalitatii a dat peste cap scolile care au fost nevoite sa creeze zeci de clase. Atunci s-a nascut practic competitia care de la batalia pentru terenul de fotbal s-a transferat mai tarziu in afaceri.
"M-am dezvoltat intr-un sistem mai putin permisiv in care a trebuit sa gasesc solutii pentru orice. Ca a fost cea mai mare generatie a Romaniei. In liceul meu au fost clase pana la Z! Bineinteles ca acest fapt a insemnat o competitie mai mare", spune Stefan Iordache, managing partner LeoBurnett.
Reusita insa a venit pentru cei care au fost capabili sa continue sa acumuleze cunostinte si care au ales sa invete capitalismul la el acasa.
"Este o generatie care a asimilat in mod natural Occidentul prin studii sau stagii in strainatate. Este o generatie care a redobandit competitia, nu zic ca e mai buna sau mai rea, dar este foarte competitiva, si conteaza foarte mult si ca in spatele ei vine o generatie si mai tanara si foarte competitiva, care o stimuleaza", explica Adrian Ciororianu, ministru de externe.
O mare parte din cei care au plecat in strainatate la studii au ramas acolo si si-au cladit o cariera de succes in companii importante.
"Foarte multi dintre colegii mei de liceu de la Piatra Neamt au plecat imediat dupa revolutie sa isi construiasca o cariera in strainatate, in Europa sau in SUA. Am atat exemple de oameni care lucreaza in companii importante cat, si de profesori universitari care predau la unele dintre cele mai bune facultati din SUA. Norocul nostru a fost ca imediat dupa revolutie cand existau nenumarate posibilitati, noi aveam exact varsta potrivita si eram entuziasti", spune Dan Ostahie, patronul Altex.
Dupa ce au schimbat fata economica a Romaniei, baby-boom-rii sunt asteptati sa faca acelasi lucru si cu viata politica.
"Foarte multi din fostii colegi ocupa pozitii importante pe piata avocaturii de business sau in mediul bancar ori al asigurarilor. Mai mult, sunt sigur ca va veni o vreme cand ma voi mandri ca primul- ministru sau macar ministrul justitiei mi-a fost coleg de grupa", spune Florentin Tuca.
Multi dintre oamenii de afaceri din generatia '67-'69 spun ca 1 ianuarie 2007 reprezinta un nou punct de cotitura in istroia Romaniei, la fel de plin de oportunitati ca si decembrie 89. "Cea mai mare provocare este sa te ridici pe 'valul' care oricum se inalta si chiar sa te pozitionezi deasupra lui. Acum este cel mai bun moment sa 'cresti' in Romania", spune Theodor Alexandrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO