Eveniment

Managerii anunta nori negri pentru industrie

13.02.2006, 20:15 17

Companiile din industrie preconizeaza o scadere a acesteia in primul trimestru din acest an, dupa incetinirea ritmului de crestere al productiei industriale din 2005.

Indicele de incredere industriala calculat de Grupul de Economie Aplicata (GEA) pentru primul trimestru inregistreaza pentru prima oara de la lansare, in urma cu un an, o valoare negativa. Indicele nu variaza mult intre sectoare, singurele sectoare cu indice pozitiv fiind industria mijloacelor de calcul si industria metalurgica. Un indice negativ, dar mai bun decat media pe industrie, se inregistreaza in industria de masini si echipamente, prelucrarea cauciului si industria de confectii.

Desi este rezultatul unui sondaj si nu are valoare statistica, indicele calculat de GEA pentru anul trecut a anticipat corect evolutia productiei industriale. Asteptarile managerilor din 2005 au fost moderat pesimiste, traduse printr-un indice al increderii industriale mic, dar pozitiv.

Pentru primul trimestru din 2006 insa, indicele are o valoare negativa, adica estimarile din piata indica o scadere a productiei industriale.

Managerii au inceput anul 2005 optimisti, iar indicele de incredere avea valoarea 14,5. Insa inundatiile, aprecierea leului, restructurarea, scumpirea utilitatilor si in final stagnarea productiei industriale au taiat avantul companiilor de profil, care incep anul in curs destul de pesimiste. Astfel, managerii intervievati in sondaj estimeaza o scadere a profiturilor si in acelasi timp o reducere a numarului de angajati.

"Restructurarea din industrie nu s-a incheiat, ba chiar merge greu si cu urmari neplacute. Asteptarile privind profitul pe primul trimestru din 2006 sunt majoritar negative, la fel si asteptarile privind numarul de angajati", arata autorii studiului.

Este pentru prima oara in ultimele cinci trimestre cand managerii admit ca profiturile li se vor reduce. Pana acum, companiile declarau ca profiturile lor vor creste, desi recunosteau ca productia este in crestere modesta sau chiar stagneaza.

Acum insa, managerii au devenit mai realisti, in principal din cauza scaderii drastice a numarului de comenzi. In plus, numarul companiilor din industrie care au concediat angajati a fost anul trecut dublu fata de cel al firmelor care au angajat personal suplimentar.

Scumpirea utilitatilor reprezinta o alta cauza a pesimismului managerilor. Anul trecut, combustibilii, gazele si caldura s-au scumpit succesiv, iar in 2006 valul scumpirilor a inceput inca din prima zi a anului, cu o majorare de peste 17% a tarifului la gazele naturale. Pentru firmele intervievate, costurile utilitatilor reprezinta intre 10% si 20% din totalul cheltuielilor de productie.

Ca raspuns la scumpirea utilitatilor, cele mai multe firme (aproape 44%) au ales sa isi reduca profitul, 28% au inceput sa taie din cheltuieli, 16% au crescut preturile practicate si doar 11% au investit in tehnologii care sa le reduca cheltuielile. Studiul GEA a mai relevat faptul ca preturile productiei industriale sunt asteptate sa creasca in trimestrul I 2006 intre 1 si 3%. Productia din industrie a crescut in 2005 cu numai 2%, mai putin de jumatate din cresterea consemnata in 2004.



Prognoze pentru trimestrul I

* Comenzile in industria prelucratoare ajung in medie pentru 3,6 luni de productie, in scadere de la 3,8 luni in trimestrul IV 2005.

* Preturile productiei industriale sunt asteptate sa creasca in trimestrul I 2006 intre 1 si 3%.

* Doar 27,3% dintre firme se asteapta la profit in crestere, dar 37,5% se asteapta la scaderea acestuia, in timp ce restul firmelor prognozeaza o stagnare.

* Asteptari ponderate sau pesimiste pentru primul trimestru in ceea ce priveste cifra de afaceri - 34,4% din firme cred ca va creste cifra de afaceri, iar 33,6% cred ca va scadea.

* Asteptari usor pesimiste in ceea ce priveste numarul de angajati: majoritatea firmelor (60,9%) se asteapta la o stagnare a numarului de angajati.

Sursa GEA

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO