Eveniment

Mămici, ce ştiţi despre vaccinul ROR? De ce nu ajung vaccinurile din schema naţională de imunizare de la producător până în cabinetul medicului. România are standarde de stat african la vaccinuri, nu de stat european

Părinţii sunt obligaţi să meargă în străinătate, în ţări precum Bulgaria sau Ungaria

Părinţii sunt obligaţi să meargă în străinătate, în ţări precum Bulgaria sau Ungaria

Autor: Georgiana Mihalache, Mirabela Tiron

15.05.2017, 00:08 2370

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca rata de vaccinare să fie de 95%, considerată una de siguranţă.

Situaţia gravă a lipsei vaccinurilor de pe piaţă şi a neimunizării copiilor la timp – o problemă de securitate naţională - arată că un vaccin din sche­ma naţională de imunizare trece printr-un circuit de distribuţie de care răspund mai  mulţi jucători şi care nu este securizat până când ajunge să fie administrat copiilor în cabinetul medicului de familie.

De la porţile producătorului din străinăta­te, dozele de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătăţii sunt livrate în ţară, în depozitul de 6.000 de metri pătraţi din nordul Bucu­reştiului al Unifarm,  distri­buitorul de medicamente al ministerului. De aici, Uni­farm  asigură trans­por­tul do­zelor cu 150 de tiruri cu tem­pera­tură şi umiditate con­tro­late (flotă proprie şi sub­con­tractată) către direcţiile de sănătate publică (DSP)  judeţene.

Circuitul vaccinului nu este securi­zat însă până la destinaţia finală, respectiv cabi­netul medicului de familie. De la DSP-urile jude­ţe­ne, medicii de familie trebuie să asigure trans­por­tul dozelor de vaccin până în cabi­netele pro­prii.  Aceştia merg practic cu geanta frigo­ri­fică la direcţia de sănătate de care aparţin ca să ridice dozele de vaccin ce le-au fost alocate. 

Pentru ca un vaccin să intre în acest lanţ de distribuţie şi să ajungă în cabinetele medici­lor, Ministe­rul trebuie mai în­tâi să demare­ze la timp pro­ce­dura de achi­ziţie  şi să asigure prin aceasta sto­cul necesar, ceea ce s-a făcut în mod haotic an de an, dat fiind faptul că dozele ajung în con­ti­nuare cu întârziere în cabinetele me­di­cilor, schema de imunizare fiind dată peste cap.

„Mămici, ce ştiţi despre vaccinul ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă - n. red.)? Medicul de familie mi-a spus că nu este disponibil de cinci luni şi nu ştie când îl va primi. Nu l-am făcut nici pe cel de 11 luni din acelaşi motiv“, întreabă Cristina din Bucureşti pe un grup de părinţi de pe o reţea de socializare.

Calendarul naţional de vaccinare, stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii, prevede imunizarea copiilor încă din primele 24 de ore de viaţă, în maternitate, urmând ca schema de vaccinare să fie completată de medicii de familie de la 2 luni până la 14 ani, în funcţie de vârstele recomandate pentru fiecare vaccin în parte. 

În România, rata de vac­cinare pentru princi­palele vaccinuri incluse în pro­gramul de imunizare se si­tuează la 88%, cele mai scă­zute valori fiind pentru vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion şi vaccinul diftero-tetanic, arată ultimele date publicate pe site-ul Societăţii Române de Microbiologie. Oficialii Ministerului Sănătăţii nu au transmis date cu privire la rata de vaccinare în România.

De ce nu este securizat lanţul de distribuţie până în cabinetul medicului de familie? „Ridicarea vaccinului de către medicii de familie este o problemă pentru că presupune cheltuieli destul de mari din partea noastră, iar statul român lasă la latitudinea fiecărui medic transportul.“

„Responsabilitatea administrării unui produs în mod sigur şi eficient este a Ministerului Sănătăţii, ori, câtă vreme el deleagă o responsabilitate, nu este o în­de­pli­nire totală a sarcinii către pacient”, a spus medicul Gin­drovel Dumitra, coordonatorul grupului de vac­cinologie din ca­drul Societăţii Naţionale de Medicina Fa­­miliei (SNMF). El a explicat pentru ZF care este cir­cu­itul unui vaccin până în cabinetele medicilor de familie.

Medicii de familie trebuie să realizeze în fiecare lună o catagrafie, adică să raporteze vârsta copiilor înscrişi con­­form calendarului de vaccinări, numărul copiilor eli­gi­bili pentru vaccin în luna în curs, ce vaccin solicită, dar şi vaccinurile administrate în luna precedentă. Me­dicul de familie depune aceste documente la Direcţia de Sănă­tate Publică de care aparţine. Mater­nităţile şi me­dicii de fa­milie au obligaţia de a introduce în Re­gis­trul Elec­tro­nic Naţional de Vaccinări datele referitoare la vaccinare.

În România erau în 2015, ultimul an pentru care există date publice, 385.000 de copii cu vârsta până într-un an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Anual, se nasc între 180.000 şi 190.000 de copii în România. În anul 2000 s-au născut 234.000 copii, iar în 1990 s-au născut 314.000 de copii.

De ce nu se asigură stocul necesar de vaccinuri dacă se cunoaşte numărul de nou-născuţi în fiecare an, pentru că se poate estima foarte simplu pornind de la anii trecuţi?

Deşi există statistici cu privire la numărul de nou- născuţi, ministerul a fost incapabil să asigure un stoc necesar pentru imunizarea la timp a copiilor, drept dovadă lipsa vaccinului ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă) de mai multe luni din cabinetele medicilor de familie. 25 de copii cu rujeolă au decedat în România, potrivit ultimelor date disponibile.

Recent, Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract în valoare de 1 milion de euro cu distribuitorul Farmexpert pentru aducerea a 109.000 de doze de vaccin ROR.

Întrebat de ZF dacă ştie care este necesarul anual de vaccinuri ROR pentru a evita lipsa acestuia din cabinetele medicilor şi întârzierea imunizării, Florian Bodog, ministrul sănătăţii, a spus că stocul necesar este de 300.000 de doze anual de ROR, dar că „acum noi am găsit să cumpărăm 109.000 de doze de vaccin ROR de la un producător şi am mai cumpărat încă 10.000 de vac­cinuri de pe piaţă (ce ar fi făcut obiectul exportului pa­ralel, suspendat temporar de minister - n.red)”, a spus el.

Ministrul a mai precizat că un vaccin se produce în 30-40 de luni, iar producătorul trebuie să ştie câte doze are nevoie o ţară pentru a aloca un număr suficient.

„Vaccinurile sunt achiziţionate de serviciul de achiziţie din cadrul direcţiei de programe naţionale. Achiziţia de vaccinuri o facem prin negociere directă din sursă unică sau licitaţie. Problema este că producătorii nu au alocat suficiente vaccinuri României pentru că nu sun­­tem predictabili. Acum vrem să facem proceduri de acord cadru pe doi sau patru ani. Avem nevoie de bu­gete multianuale pentru vaccinuri”, a spus el pentru ZF. Ministrul spune că are în plan înfiinţarea unui nou or­ga­nism, Unitatea Centrală de Management  al Vac­ci­nu­ri­lor, care va gestiona şi ţine sub evidenţă vac­ci­nurile, dar ia în calcul şi un sistem prin care me­dicii de fa­mi­lie să transmită către minister necesarul de vaccinuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO