Eveniment

Majorarea tarifelor la utilitati provoaca reactii dure la adresa autoritatilor

07.07.2005, 20:20 32

Reprezentantii industriasilor romani solicita revenirea la preturile utilitatilor practicate inainte de 1 iulie si demiterea conducerilor autoritatilor de reglementare din domeniu, considerand ca majorarea preturilor la gaze, curent electric si energie termica reprezinta o lovitura dura data competitivitatii economiei nationale.

"Solicitam justificarea cu precizie matematica a fiecarui dolar ce se regaseste in diferenta de pret (n.r. - fata de nivelul maxim normal calculat de industriasi), de la 150 la 215 dolari/1.000 mc. In lipsa acestei justificari, nu vom achita facturile decat in limita pragului de rezonabilitate de 150 de dolari/1.000 mc", se arata intr-un comunicat al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR 1903.

Conform asociatiei, preturile utilitatilor in Romania sunt, in mod nejustificat, printre cele mai mari din regiune, 215 dolari/1.000 mc gaze naturale si 80 euro/MWH, fata de 160 dolari/ 1.000 mc gaze si 58 euro/MWH in Bulgaria, 145 dolari/1.000 mc gaze in Ungaria, 150 dolari/1.000 mc gaze in Estonia, 155 si 200 dolari/1.000 mc gaze in Turcia, respectiv Polonia. Tarifele la gaze naturale s-au majorat de la 1 iulie cu o medie de 10,2%, tot de la aceasta data fiind operate si cresteri cu 5,2% pentru preturile la electricitate si cu 20% pentru pretul national de referinta la energia termica.

Conform UGIR 1903, in Romania, gazele nu ar trebui sa coste mai mult de 120-150 dolari/1.000 mc, in conditiile in care productia autohtona acopera 60% din necesar, la un pret de 90 de dolari iar importurile asigura 40% la un pret maxim de 190 de dolari.

Atat reprezentantii oamenilor de afaceri (Uniunea Nationala a Patronatului Roman - UNPR), cat si cei ai industriasilor considera ca majorarile de preturi vor scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si vor duce la falimentul multor firme, provocand o scumpire indusa de circa 10% pentru companiile cu o pondere insemnata a utilitatilor in costuri.

"Ne asteptam ca, in perioada urmatoare, 50% dintre firmele mici si mijlocii care au ca obiect de activitate productia de bunuri sa dea faliment", a declarat Marian Milut, presedintele UNPR.

Industriasi romani cer ca ajustarile la tarife pentru utilitati sa se faca prin negocieri cu reprezentantii industriei romanesti, ai patronatelor si "nu doar cu unele institutii interantionale". dan.zavoianu@zf.ro



PNL se opune introducerii abonamentului la gaze naturale

Oana Gherasim

PNL se declara "surprins" de declaratiile ministrului economiei si comertului, Codrut Seres in ceea ce priveste redeschiderea temei privind reintroducerea abonamentului la gaze naturale, amintindu-i ca premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a opus acestei idei. Chestiunea reintroducerii abonamentului la gaze nu s-a discutat in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei si nici al Coalitiei si "din acest motiv declaratiile d-lui Seres implica un punct de vedere personal si nu al coalitiei", se arata intr-un comunicat al PNL. In comunicat se precizeaza ca pentru introducerea abonamentului ANRGN, autoritatea competenta in sectorul gazelor naturale, ar fi trebuit sa primeasca oficial o solicitare in acest sens din partea operatorilor, PNL sustinand ca, din informatiile avute, o asemenea solicitare scrisa nu a fost depusa la autoritate. Pe de alta parte, ministrul Seres a declarat ca autoritatea pregateste o noua metodologie de tarifare care va fi definitivata pana in toamna si va fi supusa dezbaterii publice. "In toamna acestui an nu va veni nimeni sa introduca o metodologie peste noapte", a spus Seres, facand referire la ultimele informatii vehiculate despre reintroducerea abonamentului la gaze naturale. El a aratat ca orice schimbare in reglementarea tarifelor va fi efectuata numai dupa o consultare cu reprezentanti ai consumatorilor, ai patronatelor si altor parti implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO