Eveniment

Majorarea salariilor la metrou se sparge în capul oamenilor: călătoriile se scumpesc

Majorarea salariilor la metrou se sparge în capul...

Autor: Iulian Anghel

07.12.2018, 00:03 809

Ministrul demisionar al transporturilor Lucian Şova a anunţat că, de anul viitor, costul călătoriei cu metroul va creşte pentru a compensa majorarea cu 20% a salariilor personalului angajat al Metrorex.

„Costurile le transferăm în costurile pe care utilizatorii de metrou le vor plăti de anul viitor”, a susţinut Şova, care, potrivit Mediafax, a acuzat sindicatul de la metrou că a şantajat compania aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Ministrul de resort s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă ca să discute despre majorarea preţului călătoriei cu metroul.

Venitul salarial mediu net în cadrul Metrorex este, potrivit datelor companiei, de 5.408 de lei net pe lună.

În cadrul Metrorex lucrează peste 4.500 de angajaţi.

Metrorex are venituri prognozate pentru 2018 de 842 de milioane de lei, însă din această sumă 400 de milioane de lei sunt subvenţii.

Sindicaliştii de la Metrou, pe lângă salariile mari, au şi alte avantaje, între care tichete de masă (12 lei / zi lucrătoare), decontarea a 75% din valoarea tichetelor de odihnă şi tratament, discount de 50% din costul abonamentului de transport pe cale ferată şi rutieră pentru salariaţii care locuiesc în afara Bucureştiului, permise CFR (minimum 6 călătorii impozabile) sau decontarea a 99% din costul valorii pentru 4 nopţi de cazare pentru recuperarea capacităţii de muncă la Complexul Sindicatului USLM Zamora din Buşteni.

Administraţia Metrorex şi sindicatul au încheiat contractul colectiv de muncă 2018-2019 prin care salariaţii de la metrou vor primi o majorare salarială ce 20%, după ce au ameninţat cu greva.

Sindicaliştii au solicitat, iniţial, majorări salariale de peste 40%, iar negocierile s-au încheiat la o majorare de 20%.

„Astfel, conflictul de muncă a fost stins, părţile convenind o mărire salarială de 20%. Noul Contract Colectiv de Muncă urmează să fie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), mâine, 5 decembrie 2018 pentru a intra in vigoare”, a anunţat recent Metrorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO