Eveniment

Majorarea pensiilor, o gaura de 1 mld. euro in bugetul de stat

16.07.2007, 19:08 15

Bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) va trebui sa suporte anul viitor nu mai putin de trei deficite, pe care Guvernul se vede nevoit sa le gestioneze. Majorarea pensiilor, cea mai recenta masura adoptata de Executiv, creeaza primul dintre aceste deficite.
Conform estimarilor celor de la Ministerul Economiei si Finantelor, cresterea cu 43% a pensiilor de stat va necesita sume suplimentare la bugetul de pensii de circa 2,2 miliarde de euro, din care doar jumatate vor fi disponibile. Cealalta jumatate va fi disponibila din sursele bugetului de stat, conform declaratiilor oficialilor ministeriali.
Al doilea deficit ar urma sa rezulte dintr-o alta masura anuntata de Guvern pentru 2008, anume reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) platite in prezent la bugetele de pensii, sanatate si somaj.
Initial, Guvernul a anuntat o reducere cu sase puncte procentuale (din care cel putin 2-3 puncte urmau sa fie reduse la pensii), iar acum masura este rediscutata pe scenarii. Reducerea nivelului CAS la pensii va aduce si o diminuare a veniturilor acestui buget. Guvernul ia acum in calcul sa reduca CAS doar cu 3% sau 4%, sau cu 6%, dar in doua trepte anul viitor.
In fine, al treilea deficit rezulta din aplicarea reformei sistemului public de pensii.
In situatia in care calendarul oficial este respectat, pensiile private obligatorii vor debuta anul acesta, iar primele contributii vor fi colectate anul viitor.
La nivelul anului 2008, masura presupune ca doua procente din cele 9,5 procente platite la bugetul de pensii de catre fiecare salariat sa fie mutate de la buget catre administrare privata.
Cota transmisa catre administrare privata va creste anual cu 0,5 procente, adica va fi de 2,5 procente in 2009, 3 procente in 2010 si 6 procente in 2016. Conform calculelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, masura va costa bugetul de pensii o suma totala de 2,5 miliarde de euro in primii cinci ani.
Desi anuntata prima dintre cele trei masuri de mai sus, aplicarea reformei pensiilor este in prezent singura deasupra careia planeaza semne de intrebare. La cererea sindicatelor, Guvernul analizeaza posibilitatea intarzierii sistemului pensiilor private, in pofida semnalelor transmise de piata, care afirma ca sistemul poate incepe la data anuntata.
Anul acesta, veniturile bugetului de pensii se ridica la aproximativ 7,1 miliarde de euro, putand ajunge la 8,5 miliarde de euro anul viitor. La sase luni anul acesta, bugetul incasase peste 2,8 mld. euro, in crestere cu 27% fata de primul semestru din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO