Eveniment

Majorarea dobanzii Bancii Centrale Europene da fiori in piata: cresc costurile finantarilor

Majorarea dobanzii Bancii Centrale Europene da fiori in piata: cresc costurile finantarilor

Click pentru imaginea marita

04.07.2008, 21:54 26

"In mod normal vom vedea o crestere a dobanzilor in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care costul creditului in euro este si sub presiunea unor marje de finantare mai ridicate decat in anul trecut, datorate unei prime de risc mai mare asociata Romaniei, apreciaza Ionut Dumitru, director de cercetare al Raiffeisen Bank.
El explica ca pentru creditele destinate companiilor, ajustarea se face automat in conditiile in care rata de dobanda este de regula variabila, legata de Euribor. Ieri dupa amiaza, indicatorul Euribor pentru trei luni urcase la 4,96% pe an, de la nivelul de 4,6% pe an, din ianuarie.
Referindu-se la creditele destinate persoanelor fizice, Dumitru spune ca fiecare banca va decide cand si cu cat va face ajustarea, intrucat acestea sunt de regula cu rata ajustabila.
De asemenea, Georgiana Constantinescu analist la Credit Europe Bank arata ca este de asteptat sa vedem ajustari de cel putin 0,25 puncte in ratele dobanzilor de creditare in conditiile in care cresterea de dobanda va genera miscari similare in dobanzile de pe piata interbancara.
In ceea ce priveste rata dobanzii la pasivele bancare, Constantinescu sustine ca este de asteptat sa vedem ajustari semnificative si la nivelul acestora - in functie de mijloacele de finantare ale fiecarui jucator bancar.
Dan Bucsa directorul de cercetare al Bancpost considera insa ca aceasta miscare de 0,25 puncte procentuale nu va schimba deocamdata nimic, aratand ca ratele dobanzilor la creditele acordate, respectiv la depozitele atrase in valuta nu s-au miscat foarte puternic in ultimele luni, in conditiile in care concurenta pe piata ramane puternica.
"Pe termen scurt, nu cred ca decizia de majorare a ratei dobanzii de catre BCE va avea efecte asupra pietei bancare din Romania, atat timp cat bancile au anticipat aceasta crestere. Comentariile presedintelui BCE Jean-Claude Trichet, insa, ar putea influenta piata, mai ales ca ele nu par sa anticipeze alte majorari ulterioare ale ratei dobanzii", spune Bucsa.
El arata ca pe parcursul lunilor urmatoare, cursul de schimb al leului va fi influentat in special de perspectiva investitorilor asupra dezechilibrelor ce afecteaza economia Romaniei.
"Diferenta de dobanda favorabila leului trece pe al doilea plan atat timp cat deficitul de cont curent ramane mare, finantarea lui din investitii straine directe nu este suficienta iar riscul unei corectari a deficitului prin deprecierea leului persista", explica Bucsa.
In toamna trecuta, leul a fost sub o presiune puternica de depreciere, investitorii taxand Romania pentru dezechilibrele puternice din economie. Deprecierea leului, care a ajuns intre extreme chiar si la 20%, a fost resimtita din plin de catre cei care aveau credite in euro si venituri in moneda locala.
In piata, decizia BCE de a scumpi creditul in euro genereaza asteptari pesimiste.
Pe piata imobiliara se asteapta o crestere a preturilor, in conditiile in care dezvoltatorii vor transfera costurile mai mari ale finantarii catre clienti.
"Creditele vor fi mai scumpe si pentru noi, investitorii imobiliari, dar costurile mai mari vor fi transferate in special in preturile apartamentelor si in nivelul chiriilor", spune Reuven Havar, CEO al dezvoltatorului Africa Israel, companie care a obtinut una dintre cele mai mari finantari imobiliare de pe piata - 234 de milioane de euro de la Hypo Real Estate pentru realizarea mallului Cotroceni Park. Totusi, impactul ar putea sa fie limitat.
"Cresterea cu 0,25% nu este dramatica. Costurile cu forta de munca din constructii si materialele ne afecteaza mai mult decat cresterea dobanzii", spune managerul Africa Israel.
Si pe piata auto scumpirea finantarilor in euro este privita cu ingrijorare.
"Cresterea dobanzii BCE va afecta cu siguranta vanzarile de automobile si in Romania, care sunt achizitionate cu preponderenta prin credite bancare sau leasing. Dupa majorarea pretului la petrol aceasta este cea de-a doua lovitura primita de industria auto", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, cel mai mare constructor roman de automobile.
Restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor totalizau, la finele lunii aprilie, aproape 691 milioane de lei (circa 188 milioane de euro), cu 81% peste nivelul din perioada similara a anului trecut. In aceasta perioada, creditul contractat de populatie a crescut cu 82%, la 81,7 miliarde de lei (22,2 miliarde de euro).
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a avertizat recent ca ritmul de crestere al creditelor in valuta pentru populatie este nesustenabil. La sfarsitul lunii aprilie, cresterea anuala a creditelor de retail in valuta era de 110%.
El i-a avertizat pe bancheri ca trebuie sa fie atenti si la calitatea portofoliului, nu doar la viteza de crestere a afacerilor, in functie de care isi iau bonusurile la sfarsitul anului.
Totodata, el a subliniat ca este nevoie sa li se explice mai bine clientilor mecanismele prin care este stabilit costul finantarilor pentru a se evita situatiile in care ratele urca la niveluri imposibil de sustinut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO