Eveniment

Majorarea accizelor la carburanti va creste preturile la pompa si va musca din profiturile petrolistilor

Majorarea accizelor la carburanti va creste preturile la pompa si va musca din profiturile petrolistilor
19.03.2009, 21:59 199

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat zilele trecute ca daca va fi necesara o suplimentare a veniturilor la bugetul de stat, majorarea accizelor la carburanti este o solutie pe care o ia in calcul. Cu toate acestea, autoritatile nu au dat detalii privind nivelul acestei majorari. Companiile petroliere au insa cateva scenarii.

"Nu ni s-a comunicat inca nimic deocam­data, dar cred ca majorarea accizei ar putea insemna cresterea cursului de calcul leu/euro de la nivelul de 3,7 lei/euro stabilit la inceputul anului pana la nivelul actual de circa 4,3 lei/euro. Adica o crestere de circa 15% a accizei. Cum aceasta reprezinta cam 40% din pretul final, la consumator acest lucru se va simti printr-o crestere a preturilor la pompa cu circa 7%", spune Andrei Chirilescu, directorul general adjunct al Lukoil Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata distri­butiei de carburanti. Majorarea accizelor la produsele petroliere a avut loc la inceputul acestui an, cand la benzina fara plumb acciza a crescut de la 425 de euro pe tona la 436 de euro pe tona, iar la motorina de la 325 de euro pe tona la 336 de euro pe tona. Tot de la inceputul anului, cursul aferent calculului accizei a crescut de la 3,35 lei/euro la 3,73 lei/ euro.
Impactul asupra pretului la carburanti s-a vazut imediat. Luand in calcul si usoara stabilizare a barilului de petrol, dar si deprecierea leului in raport cu moneda americana, benzina si motorina s-au scumpit de la inceputul anului cu circa 23%, respectiv 10%. In acelasi timp, benzina a redevenit mai scumpa decat motorina, dupa ce in 2008 cererea mai ridicata pentru motorina a dus la un pret mai mare pentru acest tip de carburant. 
Chirilescu spune ca o noua majorare a accizelor nu va alimenta neaparat o scadere a consumului de carburanti mai mult fata de scaderea consemnata deja, dar ar putea micsora drastic profitul companiilor de profil. "Con­sumul scade natural cu criza aceasta. Nu cred ca majorarea accizelor si implicit a preturilor la pompa va scadea si mai mult consumul, dar exista problema vanzarilor de car­buranti fara accize. In contextul in care va exista aceasta presiune, noi vom fi obligati sa ne micsoram drastic profitul prin acoperirea unei parti din aceasta majorare chiar din castigurile noastre. Asa s-a intamplat si la inceputul anului, cand anumite companii au putut sa practice preturi mai mici la pompa. Sa mergem pe minus nu avem cum, dar vom fi obligati sa ne micsoram drastic profitul", explica reprezen­tantul Lukoil Romania.
Potrivit sursei citate, consumul de car­buranti la nivel de piata a scazut cu circa 15% de la inceputul anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Petrom, cea mai mare companie locala, preciza ca, in cazul ei, pe retail scaderea nu a fost atat de drastica, cel mai mare impact fiind resimtit pe partea de wholesale.
"Impactul cresterii accizei la carburanti asupra vanzarilor depinde in primul rand de dimensiunea acestei cresteri. Nu putem avea inca o estimare concreta a acestui efect. Vanzarile de carburant sunt influentate pe langa nivelul accizei si de alti factori: cererea, situatia economica, rata de schimb dolar/euro/ leu, puterea de cumparare a populatiei", spun reprezentantii MOL Romania.
Petrom a avertizat recent ca reducerea puterii de cumparare influentata si de cresterea somajului va duce la scaderea consumului de carburanti.
Cu toate acestea, unii jucatori sunt mai optimisti si spera ca primavara sa aduca o oarecare redresare a vanzarilor.
"Speram sa ne mai redresam in primavara aceasta. Au inceput usor sa creasca vanzarile pentru ca asa este normal in aceasta perioada. Oricum, luna in care se va decide cum va merge tot anul este mai. Atunci totul va fi foarte clar", a conchis Chirilescu.
Benzina, iar mai scumpa decat motorina
Dupa ce anul trecut motorina a devenit mai scumpa decat benzina din cauza cresterii accelerate a cererii pentru acest tip de carburant, lucrurile incep sa se schimbe din nou anul acesta. Noile preturi ale Petrom, care au adus majorari de sapte bani doar pentru sortimentele de benzina, indica o valoare de 3,32 lei pe litrul de benzina fara plumb, in timp ce motorina Euro Diesel 5 costa 3,23 lei pe litru. Un singur sortiment de carburant mai costa peste 4 lei si acesta este tot o benzina OMV Carrera 100. Acelasi lucru se observa si la noile preturi afisate de Lukoil Romania. Benzina COR 95 fara plumb EuroLuk costa 3,41 lei pe litru, in timp ce motorina Euro L Diesel (Euro 5) costa 3,37 lei pe litru. "In ultimele saptamani a existat o crestere a cotatiilor la benzina, care s-a reflectat in preturi. Este practic o inversare a trendului de anul trecut, cand pentru prima data am inregistrat preturi mai mari la motorina decat la benzina", au explicat reprezentantii Petrom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO