Eveniment

Mâine ar putea fi aprobat noul Cod al muncii

28.06.2005, 19:53 15

Proiectul de modificare a Codului muncii a primit ieri avizul pozitiv al Consiliului Economic si Social (CES), la cea de-a doua dezbatere pe care Consiliul a avut-o pe aceasta tema, urmånd sa fie supus aprobarii in sedinta de guvern de måine.

Textul final al Codului muncii a primit avizul CES cu 20 de voturi pentru, doua impotriva (unul de la Blocul National Sindical - BNS - si unul de la patronate) si doua abtineri (din care una tot de la BNS).

BNS a anuntat ieri ca propunerile de modificare a Codului muncii au fost respinse cu unanimitate de voturi de delegatii la Consiliul National al BNS, pe considerentul ca modificarile aparute in textul prezentat de Ministerul Muncii afecteaza grav drepturile si libertatile angajatilor.

Reprezentantii BNS au mai precizat ca vor incepe proteste pe termen nelimitat daca Parlamentul sau Guvernul vor incerca sa promoveze ordonanta intr-o alta forma decåt cea convenita de partenerii sociali.

La råndul sau, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a precizat ieri ca, daca Parlamentul va veni cu modificari la actuala forma a Codului muncii, confederatia va trece la proteste de strada.

Proiectul noului Cod al muncii nu a putut fi avizat, miercurea trecuta, in precedenta sedinta a CES, intrucåt, in urma unor divergente, reprezentantii sindicatelor au parasit sala.

a??Cred ca unele lucruri au fost intelese diferit de sindicate si, respectiv, patronate, mai ales ca nici confederatiile sindicale n-au adoptat o pozitie in totalitate identica fata de prevederile noului cod. Din spirit de solidaritate insa, au parasit toti salaa??, declarau surse din cadrul Consiliului Economic si Social.

Sindicatele si patronatele s-au intålnit iar, la sfårsitul saptamånii trecute, pentru a clarifica o serie de ambiguitati cuprinse in proiectul de modificare a Codului muncii.

Intålnirea tripartita a permis ca a??nuantele de interpretarea?? din noul text al Codului muncii - care au generat noi divergente intre sindicate si patronate - sa fie clarificate, ajungåndu-se, in sfårsit, la o forma acceptata de ambele parti, la un text fara ambiguitati.

Aceste ambiguitati vizau articolele 111 (durata timpului de lucru), 112 (posibilitatea de negociere a orelor suplimentare) si 297 bis (judecarea in conformitate cu vechea lege a litigiilor de munca aflate pe rol).

a??Spre exemplu, patronatele si sindicatele au ajuns la o concluzie comuna in ce priveste timpul de lucru, dar forma textului trimis la Guvern nu a fost cea stabilita de cele doua partia??, declara Bogdan Hossu, presedintele Cartelului Alfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO