Eveniment

Mai multe state europene l-au recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei

Mai multe state europene l-au recunoscut pe Juan Guaido...

Autor: Teodora Marinescu

04.02.2019, 12:16 56

Spania, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Austria şi Danemarca l-au recunoscut luni pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei, după ce Nicolas Maduro a respins ultimatumul privind organizarea unor alegeri anticipate, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

"Îl recunoscut pe preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, domnul Juan Guaido, în funcţia de preşedinte interimar", a declarat premeirul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu televizat, adăugând că Venezuela are nevoie de alegeri libere şi corecte cât mai curând posibil.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că "Nicolas Maduro nu a cerut alegeri prezidenţiale în conformitate cu ultimatumul de opt zile pe care i l-am oferit. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliaţii săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar până la organizarea unor noi alegeri".

"Danemarca îl recunoaşte pe preşedintele Adunării Naţionale până la următoarele alegeri libere şi democratice", a afirmat ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen, adăugând că "aplaudă declaraţiile similare ale altor state membre UE".

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a informat de asemenea că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Şapte state din Uniunea Europeană i-au dat lui Maduro un ultimatum până duminică să ceară alegeri anticipate, avertizând că îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte.

Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie şi-au coordonat îndeaproape susţinerea pentru Guaido. Niciuna dintre aceste ţări nu este de acord cu o intervenţie militară sugerată de preşedintele american Donald Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO