Eveniment

Mai mult optimism de la analiştii financiari. Indicatorul de încredere al CFA a urcat la maximul ultimelor opt luni

Mai mult optimism de la analiştii financiari....

Autor: Claudia Medrega

26.03.2015, 00:04 223

Începutul de an a venit cu veşti preponderent bune de la principalii indicatori macroeconomici, iar majoritatea analiştilor au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB în 2015 spre 3%, optimismul fiind reflectat şi de indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a revenit pe creştere în februarie datorită aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, indicatorul CFA România atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, de 62,3 puncte. Componenta care evaluează condiţiile curente din economie referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii a fost de 45,2 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a urcat la 70,9 puncte, potrivit informaţiilor transmise de CFA România.

Prima lună a adus veşti bune pentru construcţii, exporturi şi comerţ şi ceva mai puţin bune pentru industrie, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,9%, peste aşteptări.

Consumul a înregistrat al doilea cel mai puternic avans de după 2008. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator privind consumul intern, a crescut în ianuarie cu 6,3% an/an.

Exporturile de bunuri, care au avut o valoare record în 2014 de 52,5 mld. euro, au continuat să crească în ianuarie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind de 6,4% an/an.

Pe de altă parte, ritmul de creştere al producţiei industriale a încetinit. În ianuarie, industria a înregistrat un avans de doar 1,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Ponderea industriei în PIB a fost anul trecut de aproape 24%, iar contribuţia ei la creşterea economică de 2,9% a fost de 0,9%.

Lucrările totale de construcţii au înregistrat în ianuarie o creştere de 12,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind pentru prima dată în ultimii trei ani când prima lună a anului aduce un plus pentru această industrie.

Evoluţia încurajatoare a indicatorilor macroeconomici la început de an a influenţat îmbunătăţirea prognozelor analiştilor privind creşterea economică din 2015. Majoritatea băncilor estimează acum o creştere a PIB de 2,7-3% pentru acest an. UniCredit a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru 2015 de la 2,5% la 2,7%, BCR de la 2,2% la 2,8%, iar Raiffeisen a majorat prognoza PIB de la 2,7% la 3%. BRD, a doua bancă din sistem, anticipează în continuarea o creştere de 2,7% pentru acest an, previziune menţinută încă din toamna anului trecut. Banca Transilvania are cea mai optimistă prognoză privind creşterea economică estimând că PIB-ul ar putea să avanseze în acest an cu 3,2%. Creşterea economică ar putea să accelereze la 3,2% în 2015, în principal ca urmare a revigorării investiţiilor, dar evoluţia va fi influenţată şi de relansarea consumului intern şi ascensiunea creditării în lei, în viziunea Băncii Transilvania.

Pe parcursul ultimilor şase ani de la izbucnirea crizei economice, România a înregistrat o creştere economică de peste 3% doar în 2013, ascensiunea PIB fiind atunci de 3,4%.

România are nevoie de ritmuri de creştere economică susţinută, de 4-5% anual, pentru a recupera decalajele structurale şi a converge către nivelul de trai din zona euro.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a fost lansat în luna mai 2011 şi doreşte să cuantifice pecepţia analiştilor asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) si 100 (incredere deplină în economia românească).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO