Eveniment

Mai mult optimism de la analisti straini

05.01.2009, 18:02 20

Analistii externi si-au imbunatatit perceptia asupra perspectivelor economiei romanesti in urmatoarele sase luni, majoritatea estimand o temperare a inflatiei si o evolutie pozitiva a bursei. Dar ei prevad insa continuarea deprecierii leului.

Potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Group Bank, indicele conditiilor actuale ale economiei romanesti a crescut in decembrie cu 17,9 puncte, la -23,6 puncte. Ponderea expertilor care evalueaza situatia economiei Romaniei ca fiind "buna" a crescut in decembrie cu 21,1 puncte, la 23,5%, in timp ce 29,4% din analisti considera ca situatia este normala. Insa, un procent de 47,1% dintre analistii intervievati considera ca situatia este "proasta".
In privinta asteptarilor privind evolutia economiei, indicele pentru Romania a inregistrat cel mai mare avans la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), de 9 puncte, ajungand la -53 de puncte.
Sub aspectul asteptarilor inflationiste, aproape 90% dintre analisti estimeaza ca majorarea preturilor de consum va continua sa se tempereze in Romania, Ungaria si Croatia, in urmatoarele sase luni.
Optimismul expertilor vizeaza si evolutia bursei, un procent de 58,3% dintre acestia previzionand un avans al indicelui BET si doar 25% o scadere.
In privinta evolutiei cursului de schimb, cei mai multi experti, respectiv 40,9%, estimeaza o deprecierea a leului, in timp ce 38,6% se asteapta la aprecierea monedei nationale. Asteptarile legate de tendinta ratei de schimb sunt influentate semnificativ de sentimentul investitorilor in ceea ce priveste situatia din tarile analizate.
Institutul german de cercetare economica ZEW si grupul austriac Erste Bank au realizat, in perioada 20 noiembrie - 8 decembrie 2008, sondajul lunar printre analistii de pe piata financiara si au calculat indici privind evaluarea conditiilor economice actuale, perspectivele economice in urmatoarele sase luni, evolutia inflatiei, a burselor si a cursului de schimb in statele din Europa Centrala si de Est si zona euro. La sondaj au participat 73 de analisti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO