Eveniment

Magie peste noapte cu legea offshore: Redevenţele pentru gaze, sub 200 mil. $ în 2017, dar acum, pe hârtie, statul va scoate 1 mld. $ anual din Marea Neagră

Nebuloasa care înconjoară calculul sumelor pe care statul le-ar putea încasa din noua formă a legii offshore se adaugă multor altor necunoscute legate de proiectul gazului din Marea Neagră.

Nebuloasa care înconjoară calculul sumelor pe care statul le-ar putea încasa din noua formă a legii offshore se adaugă multor altor necunoscute legate de proiectul gazului din Marea Neagră.

Autor: Roxana Petrescu

11.07.2018, 00:07 1368

♦ Statul român a încasat anul trecut din redevenţele aplicate exclusiv producţiei de gaze circa 200 mil. dolari, la o producţie de 10 miliarde de metri cubi realizată în proporţii aproape egale de Petrom şi Romgaz ♦ Deja, 10% din poducţia de gaze a României este realizată offshore, din zona de mică adâncime a Mării Negre, de Petrom, fiind taxată identic cu cea realizată pe uscat. Peste noapte însă, producţia suplimentară din Marea Neagră va genera încasări de 1 mld. dolari ♦ Cum se ajunge însă de la 200 de milioane de dolari la 1 miliard de dolari rămâne un mister, la fel cum sunt toate detaliile legate de acest proiect strategic pentru România.

Proiectul de lege privind măsurile necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere offshore a fost adoptat luni noaptea de deputaţi după ce în textul proiectului au fost introduse schimbări de ultim moment fără nicio dezbatere în prealabil.

Responsabil de aceste schimbări ar fi Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Viorica Dăncilă, fost ministru de finanţe în guvernul Ponta, care a susţinut măsuri precum reducerea TVA la alimente la 9% sau reducerea TVA de la 24% la 20%.

Darius Vâlcov nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei privind eventuala sa contribuţie la modificarea legii offshore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO