Eveniment

Lungul drum al fondurilor europene până să ajungă la antreprenori: Vrem fonduri europene mai repede, nu mai uşor

Lungul drum al fondurilor europene până să ajungă la...

Autor: Florentina Niţu

15.02.2021, 00:08 1281

Mediul rural aşteaptă noul Plan Naţional Strategic, prin care vor putea fi atraşi bani europeni nerambursabili pentru investiţii până în 2027, în prezent fiind în perioada de tranziţie (2021-2022), însă dacă procesul va fi la fel de greoi ca până acum, rezultatele vor fi pe măsură.

De la depunerea unui pro­iect pentru finan­ţa­rea din fonduri euro­pe­ne a unei investiţii şi pâ­nă la aprobarea şi implementarea sa durează chiar şi cinci ani, spun unii dintre beneficiari.

Mihai Liviu Moraru, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţia ce se ocupă de aprobarea proiectelor şi acordarea ba­nilor europeni, a spus într-un interviu acor­dat pentru ZF că, într-adevăr, pro­cesul este foarte greoi, din cauza biro­craţiei stufoase, însă au existat ante­cedente de fraudare a banilor.

„În general, un proiect complex, care este format din construcţie şi mon­taj, se implementează în 2-3 ani, dar au exis­tat şi situaţii în care be­neficiarii au fina­lizat investiţia în câteva luni“, a de­clarat pentru ZF Mihai Liviu Moraru, directorul general al AFIR.

Adrian Leica, un marinar din jude­ţul Galaţi, pasionat de cultura de cătină, a înfiinţat o mică plantaţie, de 6 hectare, în urmă cu cinci ani, şi în acelaşi an – 2016 – a depus un proiect pentru finan­ţarea unei hale pentru con­diţionarea cătinii, astfel încât să poată face con­trac­te de vânzare cu pro­ce­satorii, dar a reuşit să obţină 1,4 mi­lioa­ne de lei pentru investiţii abia în 2020.

„Vrem fonduri europene mai re­pede, nu mai uşor. E nevoie de pro­duc­ti­vitate, nu putem să aşteptăm un răs­puns peste un an sau doi, pentru că teh­no­logia evoluează şi nu mai suntem com­petitivi“, a spus Cosmin Buzăianu, di­rector de vânzări şi marketing al Electric, în cadrul videoconferinţei ZF IMM 2020: IMM-urile, în faţa celei mai mari încercări din ultimele trei decenii.  

România a avut alocată suma de 9,15 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, al doilea exerciţiu financiar după aderarea la Uniunea Europeană, iar rata de absorbţie a fondurilor a fost de 74%, potrivit informaţiilor oferite de reprezentantul AFIR.

În perioada de tranziţie (2021-2022) România va avea la dispoziţie 2,5 mi­liarde de euro pentru investiţii şi 600 de milioane de euro pentru redres­are, potrivit aceleiaşi surse.

„În noul Plan Naţional Strategic (PNS) avem 6,7 miliarde de euro bani nerambursabili, la care se va adăuga suma de 750 de milioane de euro pentru spaţii de colectare, procesare şi depozitare, un lucru vital pentru viitorul agriculturii româneşti“, a mai spus Mihai Moraru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO