Eveniment

Luna februarie a adus un deficit mai mic decat anul trecut

16.04.2008, 20:10 29

Deficitul de cont curent, care reflecta iesirile nete de valuta din economie, a urcat in februarie cu putin peste un miliard de euro, adica mai incet decat in aceeasi luna din 2007.
Cumulat pe primele doua luni ale anului deficitul a fost de 2,19 miliarde de euro, marcand o crestere cu numai 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Datele din februarie sunt incurajatoare", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Practic, deficitul de cont curent din februarie, de 1,05 miliarde de euro, a fost cu 4% mai mic decat cel din februarie anul trecut, cand s-a ridicat la 1,1 miliarde de euro. In ianuarie balanta de plati inregistrase un deficit de 1135 de miliarde de euro, cu 17% mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut.
Si Florian Libocor, economistul sef al BRD-SocGen, subliniaza incetinirea semnificativa a ritmului de crestere a deficitului de cont curent, in conditiile in care in 2007 primele doua luni adusesera o adancire de 166% fata de anul precedent.
El considera ca vestea va fi benefica pentru leu, in conditiile in care evolutia a fost in linie cu asteptarile pietei.
Lucian Anghel noteaza ca abia acum incep sa se vada efectele deprecierii leului din toamna trecuta, in conditiile in care importurile de bunuri reactioneaza cu o intarziere de cateva luni, reflectand perioada scursa de la momentul in care este data comanda pana cand bunul ajunge in vama.
Deficitul comercial (care reflecta diferenta dintre exporturile si importurile de bunuri si servicii) este principala componenta a dezechilibrului balantei de plati, cu un sold negativ de 2,13 miliarde de euro, pe primele doua luni ale anului.
Totusi, deficitul pe bunuri si servicii arata o plafonare, stationand la 2,2 miliarde de euro.
"Ponderea in Produsul Intern Brut a deficitului de cont curent ar putea sa coboare anul acest, chiar daca va continua sa inregistreze cresteri in valoare absoluta", spune Anghel, care se asteapta la un "salt consistent" al PIB-ului in 2008.

EIU mentine avertizarile
Economist Intelligence Unit (EIU) mentine avertizarile privind vulnerabilitatea Romaniei la conditiile financiare de pe alte piete, pe fondul nevoilor ridicate de finantare externa. "Europa Centrala si de Est a beneficiat de cresterea inca puternica din zona euro, desi in cazul unor state, precum Romania si Bulgaria, cerintele de finantare sunt ridicate, astfel ca aceste tari sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se arata in ultima prognoza globala a EIU. Potrivit analistilor, Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Finantarea deficitului de cont curent, realizata pana in prezent prin investitii straine directe, va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se finalizeaza, noteaza EIU. O alta problema subliniata de analisti este deprecierea leului, intrucat cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO