Eveniment

Ludovic Orban, premierul României le-a promis primarilor sprijin pentru asigurarea cheltuielilor până la sfârşitul anului

Ludovic Orban, premierul României le-a promis primarilor...

Autor: Departamentul Social

12.11.2019, 19:06 66

Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România au declarat, marţi, la finalul discuţiilor cu premierul Ludovic Orban, că li s-a promis ajutor pentru asigurarea cheltuielilor până la sfârşitul anului şi, pentru anul viitor, cofinanţare pentru acele primării care nu au bani să atragă fonduri europene.

„A fost o discuţie aplicată, în care dorinţele noastre au fost puse în practică, în sensul că oraşele care nu reuşit să aibă bani până la sfârşitul anului vor primi. Promisiunile pentru anul viitor sunt destul de bune, în sensul că în noul exerciţiu financiar cotele pe care le-am cerut, 1.200 – 1.250, vor fi puse în aplicare”, a declarat, marţi, la ieşirea de la discuţiile cu premierul Ludovic Orban, primarul din Hârşova, Ionel Chiriţă, membru AOR.

Întrebat dacă primăriile au, în prezent, bani pentru a acoperi cheltuielile până la sfârşitul anului, primarul din Balş, judeţul Olt, Mădălin Teodosescu, a declarat că sunt localităţi unde şi după rectificare au un buget minim de funcţionare.

„Noi avem 25 de oraşe, care şi după rectificare au un buget minim de funcţionare de sub 1.000 de lei de locuitor şi avem promisiunea fermă a primului ministru că în cadrul celei de-a doua rectificări niciunul dintre cele 25 nu va fi sub această sumă de 1.000 de lei de locuitor. În afară de asta, pregătim o discuţie cu ministrul de Finanţe pentru bugetul anului viitor şi aici avem asigurat că se va avea în vedere faptul că oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ, municipiile în general, dar şi unele comune au servicii cu care desersc şi localităţile din jur. Avem promisiunea fermă că Guvernul va susţine co-finanţarea şi cheltuielile neeligibile pentru acele UAT-uri, comune, judeţe şi municipii, care nu vor dispune de banii necesari pentru atragerea fondurilor europene”, a spus membrul AOR din Balş.

Acesta a precizat că nu are cunoştinţă dacă de ce sumă este nevoie pentru ca primăriile să încheie anul cu bine, acest lucru urmând să fie stabilit după discuţia cu ministrul de Finanţe.

„Asta va reieşi din discuţia cu ministrul Finanţelor pe simularea care se va face, astfel încât, aşa cum vă spuneam, cele 25 de oraşe să ajungă la 1.000 de lei per locuitor, iar oraşele aflate în criză, care nu îşi pot permite decontarea cheltuielilor, vor beneficia de un sprijin clar pentru a putea să avem şcoli încălzite, pentru a avea iluminat public nocturn asigurat, pentru a putea suporta cheltuieli cu gaze, apă, cu electricitate pentru funcţionarea atât a primăriei, cât şi a instituţiilor din subordine”, a mai spus Teodosescu.

Membrii AOR au solicitat, în repetate rânduri, discuţii cu premierul, chiar şi înainte de instalarea Guvernului Orban, atrăgând atenţia că sunt probleme mari în ceea ce priveşte asigurarea funcţionării până la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO