Eveniment

Lucian Bode: Singura etapă din acest an de liberalizare a preţului la energie va fi în septembrie

Eliminarea trepată a preţurilor reglementate la electricitate va presupune o singură etapă în acest an, prin deschiderea pieţei cu 15% în luna septembrie pentru consumatorii industriali, care nu va duce în mod automat la creşterea tarifelor, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode.

"Vreau să subliniez, ce am văzut în presă, că în septembrie s-ar impune liberalizarea cu 15% din piaţă pentru noncasnici. Dacă se va întâmpla aşa, este singura etapă de care s-a vorbit pentru 2012. Ce pot spune foarte clar este că dacă noi dăm posibilitatea unui operator să îşi ia 15% de pe piaţa nereglementată, acest lucru nu înseamnă automat creşterea preţului la energie", a declarat Bode.

Potrivit lui Bode, tarifele ar putea chiar să scadă odată cu liberalizarea pieţei pentru că va creşte concurenţa între companii.

"Având în vedere că (un furnizor de energie - n.r.) poate jongla pe piaţă într-un anumit interval, în funcţie de situaţia de pe piaţă, tarifele pot chiar să scadă. Este greşită abordarea că liberalizarea cu 50% duce automat la o creştere a tarifului cu 50%. Legea energiei va ajunge în Parlament în câteva zile. Cu siguranţă vom discuta despre toate aceste etape, procente, calendar şi tot ce implică acest lucru. Urmează legea gazelor pe acelaşi principiu", a adăugat Bode.

Un document oficial relevă că tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică

Ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017 şi la 90% în iulie 2017. În decembrie 2017 populaţia nu va mai primi enrgie la preţuri stabilite de ANRE.

În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% în septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.

Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie.

Legea energiei prevede că pentru sectorul industrial furnizarea de energie la preţuri reglementate va fi realizată până în 31 decembrioe 2013, iar pentru populaţie până în 31 decembrie 2017. După aceste date, tarifele reglementate vor fi eliminate.

Tarifele plătite de populaţie sunt reglementate în prezent de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.