Eveniment

Lucian Bode, Ministrul de Interne: Aderarea la Spaţiul Schengen, decizie politică, dar românii sunt discriminaţi

Trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi drepturile pe care trebuie să le aibă ca ţară membră a Spaţiului Schengen, spune Lucian Bode: „Decizia e politică. Totuşi, românii sunt discriminaţi, ca să nu mai vorbim de componenta economică”.

„Poziţia României este una cât se poate de fermă. În acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi drepturile pe care trebuie să le aibă ca ţară membră a Spaţiului Schengen. Gestionăm aproape 2.000 e kilometri de frontieră Schengen. Îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice. Ştim că este o decizie politică. Parlamentul European a luat o decizie politică, dar este nevoie de o voinţă politică şi de o decizie politică pe care România o merită. Nu putem să rămânem în afara Spaţiul Schengen doar pentru că, printr-o analiză politică a unor state membre, această decizie încă nu este luată”, spune Lucian Bode.

Ministrul de Interne afirmă că, dacă este nevoie, autorităţile române ar putea prezenta încă o dată situaţia tehnică.

„Am afirmat şi la Consiliul JAI că pentru noi aderarea la Spaţiul Schengen este o prioritate. (...) Totuşi, românii sunt discriminaţi, ca să nu mai vorbim de componenta economică. Eu cred că această decizie Parlamentului Europeanu nu reprezintă altceva decât un pas înainte în demersul nostru de aderare la Spaţiul Schengen”, conchide Bode.

Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluţia sa referitoare la Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen.

„Rezoluţia reiterează poziţia cunoscută a PE privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi prevede expres că: <ţinând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, [Parlamentul] solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne; consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare>”, se arăta într-un comunicat al MAI.

Etichete: bode,schengen,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.