Eveniment

Lotul Stancev, in libertate, dar cu interdictii: nu pot parasi Bucurestiul si nu pot comunica intre ei

Lotul Stancev, in libertate, dar cu interdictii: nu pot parasi Bucurestiul si nu pot comunica intre ei

Vadim Beniatov Don, la iesirea din arestul directiei Cercetari Penale din cadrul IGP Bucuresti

24.01.2007, 18:57 56

Completul instantei supreme care a decis, in noaptea de luni spre marti, eliberarea celor patru persoane arestate in dosarul privatizarilor, le-a interzis acestora sa paraseasca Bucurestiul, dar si sa ia legatura si sa comunice intre ei si cu o serie de alte persoane pana la finalizarea anchetei.
Potrivit minutei prin care completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitiei a decis ca Stamen Stancev, Vadim Beniatov, Dorinel Mucea si Radu Donciu pot fi cercetati in libertate, acestia "nu au voie sa se apropie de persoanele impreuna cu care au savarsit faptele, de martori, de experti si de alte persoane cercetate in cauza". Totodata, cei patru trebuie sa se prezinte la organele de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori va fi nevoie si sa anunte de fiecare data schimbarea locuintei.
Cei patru au interdictie de a parasi Bucurestiul in perioada 23 ianuarie - 21 februarie, inclusiv.
Judecatorii instantei supreme le-au impus celor patru acuzati din dosarul privatizarilor, eliberati pe rand in dimineata de marti, sa nu paraseasca Bucurestiul, interdictia urmand a fi prelungita lunar de catre magistrati.
Instanta suprema a incheiat, luni, la ora 20.30, dupa sase ore de dezbateri, audierea celor doi consultanti internationali si a celor doi functionari ministeriali inculpati in dosarul privatizarilor, care au sustinut ca sunt nevinovati si ca prin demersurile lor, statul roman a avut de castigat.
Dupa alte sapte ore de deliberari, cei noua judecatori au decis eliberarea celor patru arestati, hotararea magistratilor fiind definitiva. Astfel, dupa redactarea documentelor de catre instanta, incepand cu ora 4.00, rand pe rand, acuzatii au parasit arestul.
Cele patru persoane din lotul Stamen Stancev fusesera aduse, luni, in fata completului de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru judecarea recursului lor fata de decizia prin care Sectia penala a instantei supreme a admis propunerea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventiva cu 30 de zile. Toti cei patru inculpati si-au sustinut nevinovatia, afirmand chiar ca prin demersurile lor, statul a avut de castigat.
Astfel, Dorinel Mucea si Stamen Stancev au aratat ca prin organizarea unei a doua runde de licitatie in procesul privind privatizarea Electrica Muntenia au obtinut o crestere cu 100 mil. euro a ofertei initiale. Firma Enel oferise initial 720 mil. euro pentru obtinerea a peste 67 la suta din Electrica Muntenia, iar dupa organizarea celei de a doua runde, oferta a fost de 820 mil. euro.
Instanta suprema admitea, miercurea trecuta, cererea procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de prelungire a mandatelor de arestare preventiva a consultantilor internationali Stamen Stancev si Vadim Benyatov si a functionarilor ministeriali Dorinel Mucea si Radu Donciu, acuzati de spionaj si tradare in legatura cu privatizarea unor societati romanesti. Decizia a fost contestata de cei patru inculpati, recursul acestora fiind luat in dezbatere, luni, la completul de noua judecatori al instantei supreme.
Procurorii si-au bazat cererea de prelungire a mandatelor de arestare preventiva pe declaratiile membrilor din reteaua condusa de Stamen Stancev, analizarea informatiilor din computerele acestora, precum si pe marturiile unor persoane.
In acest dosar, in 22 decembrie, Parchetul instantei supreme a anuntat oficial ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au declansat urmarirea penala a lui Codrut Seres, sub acuzatiile de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete.

Credit Suisse First Boston il sprijina pe Beniatov
Credit Suisse First Boston (CSFB) va continua sa faca "presiuni" astfel incat Vadim Beniatov Don, anchetat in dosarul privatizarilor, sa poata parasi Romania. "Vom continua sa facem presiuni astfel incat Vadim sa obtina permisiunea de a parasi Romania, pentru a primi ingrijiri medicale in Marea Britanie", potrivit CSFB. Institutia de credit isi reitereaza disponibilitatea de a coopera cu autoritatile implicate in investigatie. "Nu am gasit nicio justificare pentru mentinerea lui (Beniatov - n.r.) in detentie pe parcursul investigatiilor, si ne face placere faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns la aceeasi concluzie. Dupa doua luni de la arestarea lui Beniatov, ar trebui sa vedem dovezile care justifica acuzatiile", spune CSFB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO