Eveniment

„Lotul Banca Transilvania“ a fost achitat de acuzaţiile de manipulare a preţului acţiunilor

„Lotul Banca Transilvania“ a fost achitat de acuzaţiile de manipulare a preţului acţiunilor

„Lotul Banca Transilvania“ a fost achitat de acuzaţiile de manipulare a preţului acţiunilor

Autor: Andrei Chirileasa

05.07.2011, 00:05 750

Decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a tuturor persoaneloracuzate de manipularea pieţei de capital în dosarul BancaTransilvania ar putea fi un reper privind interpretarea legislaţieipieţei de capital într-un subiect extrem de sensibil, cel alabuzului de piaţă.

Acesta este primul caz important în care sunt formulate acuzaţiide manipulare a pieţei de capital care a ajuns să fie judecat îninstanţă, iar decizia Tribunalului Bucureşti era aşteptată cusufletul la gură de majoritatea celor implicaţi în piaţă.

Surse judiciare au explicat de ce este importantă aceastădecizie pentru piaţa de capital.

"E primul dosar serios de magnitudinea asta. Decizia TribunalulBucureşti a risipit semnele de întrebare privind mecanismele defuncţionare ale pieţei Deal. Acuzaţia principală din dosar privindmanipularea pleca de la faptul că tranzacţiile derulate cuacţiunile Băncii Transilvania pe piaţa Deal au fost prenegociate,iar procurorii DIICOT au interpretat că nu e bine să fie negociateînainte şi că acesta e un indiciu de manipulare de piaţă. Problemae că majoritatea tranzacţiilor Deal sunt prenegociate, iar înaceste condiţii, teoretic, toţi brokerii care au realizat astfel detranzacţii în ultimii ani ar fi trebuit să tremure pentru că toatăactivitatea derulată de ei ar putea fi incriminată. CNVM nu a avuto poziţie fermă în această privinţă, de aceea decizia instanţei vareprezenta un reper important pentru piaţă. Mă aştept ca şimotivarea hotărârii să fie foarte puternică", au precizat surselecitate.

Chiar dacă în sistemul juridic românesc deciziile anterioare nureprezintă un reper obligatoriu pentru judecarea cazurilorviitoare, ca în sistemul american, avocaţii apreciază căjudecătorii vor ţine cont pe viitor de această hotărâre.

"Această decizie este foarte importantă pentru că este prima depe piaţa de capital şi va reprezenta un reper pentru viitoareleanalize judiciare privind manipularea şi tranzacţionarea pe bază deinformaţii privilegiate", a declarat Florin Plopeanu, avocatul carei-a reprezentat în acest caz pe Horia Ciorcilă şi familia luiClaudiu Silaghi. El apreciază şi faptul că magistraţii care aujudecat cazul au avut capacitatea şi disponibilitatea de a înţelegemecanismele complexe de funcţionare a pieţei de capital.

Rechizitoriulalcătuit de procurorii DIICOT Cluj a cuprins 35 de dosare, fiecarecu sute de pagini de material de urmărire penală (extrase de cont,copii ale ordinelor de tranzacţionare, transferuri bancare), iarmaterialul prezentat în instanţă mai însumează circa cinci dosare,potrivit celor care au lucrat la acest caz. Au fost audiaţi întotal peste douăzeci de martori, printre care se numără persoaneledin conducerea Băncii Transilvania, clienţi ai băncii şi apropiaţiai lui Horia Ciorcilă, reprezentanţi de top ai Bank of Cyprus de laNicosia, brokeri, dar şi Nicolae Cinteză, şeful supravegherii dinBanca Naţională (BNR).

Care au fost principalele acuzaţii

În iulie 2010 Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania(TLV), Claudiu Silaghi, fostul vicepreşedinte al băncii, şi doireprezentanţi ai diviziei locale a Bank of Cyprus, directorulgeneral Georgios Christoforou şi Anastasios Isaakidis, au fost puşisub acuzare de

DIICOT Cluj pentru că ar fi realizat tranzacţii pe Bursă în 2009ştiind de intenţia Bank of Cyprus de a prelua o participaţiesemnificativă din TLV.

Procurorii DIICOT Cluj au considerat că cei patru, alături deMirela Silaghi - soţia lui Claudiu Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru- soacra lui Silaghi, Sergiu Dan Dascăl - director de operaţiuni laBT Securities şi Radu Jurcovan - broker la IFB Finwest - ar fisăvârşit infracţiuni de manipulare a pieţei de capital şi spălarede bani.

Cele mai multe acuzaţii erau îndreptate împotriva lui ClaudiuSilaghi, care era acuzat că ar fi cumpărat acţiuni TLV de pe Bursăprin contul soacrei sale în vârstă de 74 de ani, în perioadamai-octombrie 2009, pe care le-a vândut apoi către Bank of Cyprus.Procurorii au considerat că Silaghi s-ar fi făcut vinovat deîncercarea de asigurare a unei poziţii dominante asupra cererii şiofertei titlurilor TLV, pentru crearea unor condiţii incorecte detranzacţionare, şi de faptul că a folosit informaţii privilegiatedobândite încă din toamna lui 2008, cu privire la intenţia Bank ofCyprus de a cumpăra un pachet semnificativ de acţiuni la TLV.

Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, alături deHoria Ciorcilă, a vândut în septembrie 2009 circa 3,2% dinacţiunile Băncii Transilvania, pe care le deţinea în nume propriu,pentru circa 13,2 mil. euro. La începutul lui decembrie 2009 auavut loc din nou tranzacţii mari cu acţiunile Băncii Transilvania,prin care s-a transferat circa 4% din capitalul băncii. După câtevazile, Bank of Cyprus a raportat că deţine 9,6% din capitalulbăncii.

Potrivit procurorilor, Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţăde informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprusde a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de BancaTransilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosindinformaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prinintermediul unei firme off shore din Cipru, Dodworth Limited, unnumăr total de 8,9 milioane de titluri TLV (0,84% din capital), învaloare totală de 21,4 mil. lei, cumpărătorului Bank of CyprusPublic Company Limited, Nicosia. De asemenea, bancherii divizieilocale a Bank of Cyprus, Georgios Christoforou şi AnastasiosIsaakidis, au fost acuzaţi că ar fi folosit la rândul lorinformaţii privilegiate şi ar fi cum­părat acţiuni TLV pe carele-ar fi vândut apoi băncii la care lucrau la un preţ mai mare.

Ciorcilă consideră că acest dosar a fost un atac lapersoană

"Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte,pronunţată azi de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusamanipulare a pieţei de capital şi apreciez că, prin aceastăhotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărulfiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demersîndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate.Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectareavieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă căacuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul -şi, implicit, nici beneficiarul - tranzacţiilor de care am fostînvinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa decapital", a declarat ieri Horia Ciorcilă.

Pentru Claudiu Silaghi sentinţa tribunalului a venit preatârziu. El a murit în primăvara acestui an la Viena, după ce ar fisuferit un atac cerebral la finalul anului trecut. "Este regretabilfaptul că acest dosar a contribuit la decesul unuia dintrefondatorii BT, domnul Claudiu Silaghi, care a fost, de asemenea,membru al Consiliului de Administraţie al băncii şi al unorsubsidiare ale Grupului Financiar Banca Transilvania", se aratăîntr-un comunicat emis ieri de Consiliul de Administraţie al BănciiTransilvania.

Şeful Bank of Cyprus România: Este o decizie careprobabil va deveni istorică pentru piaţa de capital

"Am luat act de decizia de achi­tare a Tribunalului Bucureşti -o decizie care foarte probabil va deveni istorică pentru mediulpieţei de capi­tal din România. Această decizie vizează nu numaicazul nostru particular, ci chiar fundamentele reglementăriimodului în care funcţio­nea­ză piaţa de capital. Acum este momentulca participanţii la piaţa de capital să coopereze pe deplin cuforurile de reglementare a pieţei şi cu autorităţile legislativecompetente, astfel încât normele ce reglementează piaţa de capitaldin România să devină din ce în ce mai clare şi mai atrăgătoarepentru investitorii străini", a declarat pentru ZF GeorgiosChristoforou, directorul general al Bank of Cyprus România. El afost reprezentat de Cameron McKenna şi Reff.

"Sunt recunoscător Bank of Cyprus şi superiorilor mei pentrusprijinul pe care mi l-au oferit mie şi colegului meu în decursulultimului an. Salutăm decizia cu privire la acest caz în care noi,ca şi celelalte persoane implicate, ne-am apărat demnitatea şireputaţia şi avem încredere că instanţele superioare o vorreconfirma."

DIICOT Cluj: Vom face apel la decizia TribunaluluiBucureşti

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - ServiciulTeritorial Cluj Mircea Hrudei a declarat corespondentului Mediafaxcă decizia de luni a Tribunalului Bucureşti va fi atacată. "Dinpunctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Probaţiuneaadministrată în cazul dosarului este încă valabilă, nu a intervenitnimic care să răstoarne aceste probe. Vom aştepta motivareadeciziei de luni a instanţei de fond şi vom face apel", a spusHrudei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO