Eveniment

Londra, in lacrimi ca urmare a unui atac terorist soldat cu cel putin 40 de morti si 300 de raniti

08.07.2005, 19:54 102

Mai multe explozii au avut loc ieri in districtul financiar al Londrei, capitala Marii Britanii. Pana la inchiderea editiei patru dintre acestea au fost confirmate de politia metropolitana. Atacul terorist s-a soldat cu cel putin 40 de morti si peste 300 de raniti. Pietele financiare din intreaga lume au suferit scaderi importante, iar lira sterlina a atins minime istorice. In aceasta perioada, Tony Blair, premierul Marii Britanii, se afla in Scotia, pentru a participa la discutiile din cadrul summit-ului G8.

Londra a suspendat sistemul de transport public si a evacuat statiile de metrou, dupa ce mai multe explozii din centrul si din districtul financiar al capitalei britanice au cauzat cel putin 40 de morti si mai multi raniti. Pagubele materiale sunt considerabile, numai reteaua subterana deservind zilnic aproximativ 3 milioane de oameni.

Al-Qaida a revendicat exploziile din autobuze si din reteaua subterana londoneza printr-un comunicat publicat pe un site islamic. Gruparea este responsabila si de atentatele teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite, in urma carora au fost distruse turnurile World Trade Center din New York si a fost deteriorat Pentagonul.

"Este clar ca au fost o serie de atacuri teroriste in Londra. Evident, exista pagube, atat oameni care au murit cat si oameni care au fost grav raniti. Exploziile au fost planuite astfel incat sa coincida cu summit-ul G8", a spus Tony Blair.

Pe parcursul zilei, premierul britanic s-a intors la Londra, precizand totodata ca summit-ul din Scotia va continua.

"Vreau sa spun un singur lucru, acesta nu este un atac impotriva celui mare sau a celui puternic, nu este destinat presedintelui sau premierului. Acesta este un atac impotriva oamenilor de rand", a spus Ken Living-stone, primarul Londrei. Acesta a catalogat atacul ca fiind "o crima in masa". Livingstone se pregatea sa paraseasca orasul Singapore in mo-mentele in care s-au produs exploziile.

Prima explozie a fost raportata la 08.49 la statia de metrou Aldgate. Doua alte explozii au fost raportate la statia Edgware Road si intre KingÕs Cross si Russell Square, in centrul Londrei. Politia metropolitana a confirmat ca au avut loc explozii intr-un autobuz care se afla in zona Tavistock Square. Aceasta s-a produs la cateva minute dupa exploziile din interiorul sistemului de transport subteran. "Am vazut o multime de oameni alergand pe strada dupa care am vazut partea de sus a unui autobuz distrusa", a spus un martor ocular, preluat de Sky News. Atentatele din metropola britanica reprezinta cele mai serioase atacuri teroriste de dupa incidentele feroviare din Madrid, din luna martie 2004.

Indicele bursier britanic FTSE 100 s-a depreciat pe parcursul zilei de ieri cu 2,8%, reprezentand cea mai mare scadere zilnica din perioada de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Lira sterlina a atins minimul ultimelor 18 luni in raport cu dolarul si a suferit cea mai mare scadere zilnica din ultimele 17 luni in comparatie cu moneda unica europeana. Initial, pretul petrolului a scazut cu 6,7%, revenindu-si in a doua parte a sedintei de tranzactionare.

Exploziile au curmat euforia care a cuprins capitala Marii Britanii, generata de succesul Londrei in competitia pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012. "Este important, totusi, ca gruparile teroriste sa inteleaga ca determinarea noastra de a ne apara valorile si modul de viata este mai mare decat determinarea lor de a ucide oameni nevinovati in dorinta de a impune extremismul in lume", a concluzionat Tony Blair, premierul Marii Britanii.

stelian.vezentan@zf.ro



Scaderi importante pe pietele financiare mondiale

Pietele bursiere din toata lumea au scazut dupa ce sistemul de transport public londonez a fost afectat de cele sase explozii puse la cale de gruparea terorista al-Qaida. Lira sterlina s-a depreciat in timp ce cotatia obligatiunilor a crescut, informeaza Bloomberg.

"Pietele financiare functioneaza intr-o lume mai periculoasa", a spus Filip Weintraub, manager de portofoliu. Bursele europene au avut cea mai mare scadere din ultimii doi ani. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut, ieri, 2,6% inaintea orei 13, ora Londrei. Indicele britanic FTSE 100 s-a depreciat cu 2,8%. Actiunile care au legatura cu industria calatoriilor si a asigurarilor, inclusiv British Airways sau Scor, au avut o scadere peste medie.

Lira sterlina a cazut pana la minimul ultimelor 18 luni in comparatie cu dolarul. Singurele instrumente financiare care s-au apreciat au fost bonurile americane de trezorerie.

Indicele Morgan Stanley Capital International, care urmareste evolutia tuturor pietelor bursiere din lume, a scazut cu 0,7%, o depreciere de aceeasi magnitudine fiind intalnita ultima data in luna mai. Doar sase actiuni din componenta indicelui Stoxx 600 nu au suferit deprecieri, in timp ce toate cele 101 titluri care alcatuiesc indicele FTSE 100 au scazut.

"Investitorii vand toate clasele de active, deoarece se tem ca aceste atacuri ar putea insemna inceputul unei noi campanii de teroare", a spus Johan Van Geeteruyen, manager de portofoliu in cadrul companiei Petercam din Bruxelles, ce detine investitii in valoare de aproximativ 9,1 miliarde de dolari.

Indicele care urmareste evolutia actiunilor din industria transportului si a turismului, Stoxx 600 Travel & Leisure, a scazut cu 3,8%, reprezentand domeniul cu cea mai mare scadere din cele opt categorii industriale prezente in cuprinsul indicelui general. Titlurile British Airways, al treilea transportator aerian ca marime din Europa, au scazut cu 4%, ieri, in jurul orei 13, pretul acestora fiind de 2,615 lire sterline. Actiunile TUI, cel mai mare furnizor de transporturi turistice din Europa, au scazut cu 3,7%, atingand un nivel de 20,3 euro/actiune.

Nici companiile de asigurari nu au scapat de valul de scaderi care a urmat exploziilor din capitala Marii Britanii. Scor, cea mai mare companie de reasigurare din Franta, a pierdut 5,8%, titlurile acesteia fiind tranzactionate la un pret de 1,63 euro/actiune. Titlurile celui mai mare asigurator european, Allianz, au scazut cu 3,5%, pana la 94,38 euro/actiune.

Lira sterlina se vindea la mijlocul zilei de ieri cu 1,7404 dolari, dupa ce, miercuri, se apropia de 1,76 dolari. In comparatie cu euro, moneda britanica a scazut pana la 0,6892 lire sterline/euro, foarte aproape de minimul ultimelor cinci saptamani.

Pretul petrolului a scazut cu peste 4 dolari pe baril, cea mai importanta depreciere din ultimele sapte luni, dupa ce atacul terorist din Londra a dat nastere unor ingrijorari privind incetinirea cresterii economice urmata de reducerea cererii.

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, pretul petrolului a crescut cu peste un dolar, pana la 29 de dolari pe baril, urmand ca acesta sa scada pe parcursul urmatoarelor luni, incheind anul la 19,84 dolari pe baril.

"Este clar ca atacurile teroriste din Londra nu sunt de aceeasi magnitudine cu cele din 11 septembrie. Se pare ca piata s-a asezat pe o pozitie defensiva, asteptand sa vada daca aceste atacuri se vor repeta", a spus Michael Lewis, analist in cadrul Deutsche Bank.



Filmul exploziilor, minut cu minut

09.15: Politia Transportului Britanic anunta ca a fost raportata o explozie in districtul financiar al Londrei, intr-o zona din apropierea statiei de metrou Liverpool

09.25: Politia anunta ca exista raniti in districtul financiar al Londrei, dar ca acestia sunt capabili sa se deplaseze pe picioarele lor

09.27: Metronet, compania ce se ocupa cu intretinerea sistemului de transport subteran, transmite ca explozia a fost determinata de un scurtcircuit

09.33: Martorii afirma ca London Underground a decis sa suspende serviciile din cauza caderii de tensiune

09.41: London Underground raporteaza o a doua explozie la o statie de metrou din nord-vestul Londrei. Politia anunta ca s-au raportat incidente la statia Aldgate, in apropierea terminalului de metrou de pe strada Liverpool, pe strada Edgware din nordul Londrei, in districtul financiar pe Old Street si in piata Russell din centrul metropolei, in apropierea British Museum

09.53: Metronet anunta ca intreaga retea subterana din Londra a fost inchisa

10.02: Scotland Yard raporteaza un "incident major"

10.14: Agentiile de stiri anunta ca un autobuz a explodat in centrul Londrei

10.24: Scotland Yard anunta ca Londra a fost lovita de explozii multiple

10.25: Politia confirma explozia dintr-un autobuz din centrul Londrei, in apropierea pietei Russell

10.33: Politia confirma cel putin trei explozii in autobuzele din centrul Londrei

10.45: Surse din politie afirma ca o posibila cauza a exploziilor este existenta unor bombe in autobuze

10.46: Politia raporteaza pagube importante in urma exploziilor din Londra

10.47: Secretarul de stat Charles Clarke anunta ca exploziile multiple din Londra au cauzat "rani groaznice"

10.57: Premierul britanic, Tony Blair, anunta ca va ramane la summit-ul G8 din Scotia, dar spune ca va vorbi despre explozii pe parcursul amiezii

11.07: Agentiile de stiri relateaza ca toate serviciile de transport public din Londra au fost suspendate

11.10: Politia anunta ca s-au raportat doi morti si noua raniti la statia de metrou Aldgate East

11.15: Franco Frattini, comisarul Uniunii Europene pe probleme de justitie si securitate, afirma in fata reporterilor din Roma ca Londra a fost victima unor atacuri teroriste

11.15: Politia anunta ca au fost cel putin sase explozii in Londra

11.35: Sefii politiei londoneze afirma ca exista semne care indica existenta de materiale explozibile la unul dintre locurile exploziilor

12.00: Premierul Marii Britanii, Tony Blair, afirma ca exploziile de tip barbar din Londra sunt atacuri teroriste si au fost astfel planuite incat sa coincida cu summit-ul G8 din Scotia. El urmeaza sa revina la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO