Eveniment

Locul 3 in regiune dupa atractivitatea mediului de afaceri

04.03.2008, 20:16 19

Romania se afla pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est in privinta atractivitatii mediului de afaceri, in urma Rusiei si Ucrainei, potrivit unui sondaj realizat in randul a 400 de grupuri internationale care opereaza 1.400 de companii in 19 state din regiune, transmite Reuters.
Pe baza sondajului realizat in colaborare cu Reuters, banca austriaca Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) a calculat un indice privind atractivitatea mediului de afaceri in Europa Centrala si de Est care, in ianuarie, s-a mentinut la nivelul de 55 de puncte atins in septembrie, chiar daca investitorii straini au devenit mai precauti.
Indicele masoara raportul dintre raspunsurile pozitive si cele negative ale participantilor la sondaj, iar mentinerea acestuia peste zero denota optimismul repondentilor.
"Increderea in mediul de afaceri s-a mentinut la un nivel ridicat, fapt reflectat de strategiile companiilor de extindere in regiune. Circa 40% din subsidiarele din regiune ale companiilor incluse in sondaj si-au extins operatiunile si au intrat pe noi piete", spun analistii OeKB.
Sondajul a constatat ca cele mai atractive medii de afaceri din Europa Centrala si de Est sunt in Rusia, Ucraina si Romania. Astfel, indicele atractivitatii mediului de afaceri a crescut in Rusia de la 63 de puncte in septembrie la 72 de puncte, in Ucraina de la 56 de puncte la 67 de puncte, iar in Romania de la 59 puncte la 66 de puncte.
"In aceste state, participantii la sondaj anticipeaza o dezvoltare economica deosebit de dinamica", apreciaza banca austriaca.
Cel mai dificil climat de afaceri s-a mentinut in Ungaria, ca urmare a previziunilor economice rezervate.
"Cresterea PIB in statele din regiune este solida, cu toate ca persista temerile legate de amplificarea deficitelor de cont curent", potrivit OeKB, care da ca exemplu Romania si Bulgaria.
Sondajul a fost publicat anul trecut de trei ori, in ianuarie, iulie si septembrie, dar din acest an va fi realizat trimestrial.
In pofida crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante, piata imobiliara din Europa Centrala si de Est a realizat performante deosebite, fiind anticipata in continuare o dezvoltare dinamica.
In sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, dominat de banci si companii de asigurari occidentale, optimismul este mai moderat, iar bancile si-au redus semnificativ asteptarile, ca urmare a crizei de pe piata financiara internationala, mai spun reprezentantii OeKB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO