Eveniment

Lockdown-ul şi munca de acasă se văd în cifrele de consum electric: consumul casnic a atins un record în primele 11 luni din 2020, însă consumul naţional a scăzut

Lockdown-ul şi munca de acasă se văd în cifrele de...

Autor: Răzvan Botea

24.01.2021, 17:30 958

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Consumul casnic de energie electrică va continua să crească. Consumul suplimentar generat de pandemie va dispărea, dar va fi înlocuit de mai multe echipamente electrocasnice.


Consumul casnic de energie electrică a fost în primele 11 luni din 2020 de 11,7 mil. MWh, un record după o creştere an/an de 4,3%. În aceeaşi vreme, consumul final de energie electrică în România a scăzut cu 4%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Cred că avem un consum crescut al populaţiei din cauza Covid-19 : oamenii au stat mai mult acasă şi au lucrat mai mult de acasă. Mă aştept pe termen mediu şi lung să se transforme într-un trend mai ales că statul este destul de pasiv în privinţa măsurilor de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial“, comentează pentru ZF Răzvan Nicolescu, partener şi liderul industriei de energie şi resurse naturale pentru România în cadrul Deloitte.

Munca de acasă, care a luat amploare în România pe fondul pandemiei, a dus consumul casnic la 25% din consumul final la nivel naţional. Răzvan Nicolescu este de părere că tendinţa se va menţine: consumul suplimentar generat de pandemie va dispărea, însă va fi compensat de un consum casnic de energie electrică mai mare din mai multe aparate electrocasnice.

„Consumul suplimentar generat de Covid o să dispară parţial după ce se termină criza sanitară însă el va fi înlocuit de cel generat de prezenţa suplimentară în case a mai multor echipamente electrocasnice, românii fiind mult sub media europeană la unele capitole de electrocasnice pe cap de locuitor.“

Consumul final de energie electrică a scăzut cu 4%, arată datele INS din primele 11 luni din 2020, prin comparaţie cu perioada similară a anului precedent. Scăderea a fost cauzată de consumul din economie, care a scăzut cu 6,3% şi de iluminatul public, care a scăzut cu 12,2%.

Pe partea de producţie, în România s-au produs 57,6 mld. MW, în scădere cu 6,5% faţă de primele 11 luni din 2019. Cel mai mult a scăzut producţia din termocentrale clasice: -15,5%. Producţia din centralele eoliene a crescut cu 2,9%, iar producţia de energie în hidrocentrale a scăzut cu 3,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO