Eveniment

Liviu Voinea, ministrul bugetului: Nu a fost vorba de o supraestimare iniţială a veniturilor, ci de o nerealizare

Liviu Voinea, ministrul bugetului: Restructurarea ANAF a creat o situaţie temporară de incertitudine în august şi septembrie, dar datele preliminare pe octombrie arată că încasările se apropie de ţintă.

Liviu Voinea, ministrul bugetului: Restructurarea ANAF a creat o situaţie temporară de incertitudine în august şi septembrie, dar datele preliminare pe octombrie arată că încasările se apropie de ţintă.

Autor: Sorin Pâslaru

29.10.2013, 20:31 308

Liviu Voinea, ministrul bugetului, afirmă că rectificarea bugetară negativă nu se datorează unei supraestimări iniţiale a veniturilor bugetare, ci unei nerealizări a veniturilor prognozate.

„Noi am estimat o creştere a veniturilor în linie cu creşterea PIB-ului nominal, adică cu circa 6%, la care am adăugat, pentru a ne închide pe deficitul asumat la acea dată de 2,1% din PIB încă 3 miliarde de lei din măsurile fiscale suplimentare anunţate în februarie anul acesta. Deci nu este vorba de o supraestimare iniţială a veniturilor, ci de o nerealizare a veniturilor prognozate conform creşterii PIB nominal şi a noilor măsuri fiscale introduse“, a explicat ieri Voinea.

Reacţia sa vine ca urmare a unui articol din Ziarul Financiar de marţi 29 octombrie, „Voinea şi Chiţoiu au făcut aceeaşi greşeală ca Pogea şi Vlădescu: au supraestimat ve­niturile şi sunt nevoiţi să taie“, care a arătat că a doua rectificare stabileşte venituri la bugetul consolidat de 205,7 miliarde de lei faţă de 209,3 miliarde de lei prognozate con­form legii bugetului şi un nivel al cheltuielilor de 221,6 mld. lei, mai puţin cu 2,5 mld. lei faţă de programul de cheltuieli asumat conform recti­ficării din iulie 2013.

Practic, prin această a doua recti­ficare guvernul acceptă că nivelul veniturilor la bu­getul consolidat este mai mic decât cel estimat iniţial, fiind astfel nevoit nu nu­mai să majoreze deficitul bugetar de la 14,7 mld. lei (2,3% din PIB) conform recti­ficării din iulie 2013 până la 15,9 mld. lei (2,5% din PIB), dar şi să taie cheltuielile cu cele 2,5 mld. lei amintite.

Voinea spune însă că această re­du­cere a cheltuielilor se face în cea mai mare parte din economii de la buget.

„Avem 450 mil. lei economii cu cheltuielile cu dobânzile din bugetul Ministerului Finanţelor pentru că ne-am împrumutat la dobânzi mai mici, încă 520 de milioane de lei minus din bugetul Ministerului Muncii înseamnă de fapt ajutoare sociale necheltuite pentru că cei care ar fi trebuit să le primească nu mai îndeplineau condiţiile. Tăierile efective sunt astfel în ceea ce priveşte bugetul de stat de doar 600 de milioane de lei, restul de 900 de milioane sunt tăieri de la bugetele locale şi de la instituţiile autofinanţate“, a explicat ministrul bugetului.

Dar care au fost cauzele nerealizării de venituri la buget pe primele nouă luni?

Voinea afirmă în primul rând că restructurarea ANAF care a creat o situaţie temporară de incertitudine în august şi septembrie, dar că datele preliminare pe octombrie arată că încasările se apropie de ţinta stabilită.

„O altă problemă este cea a creditării în economie. Sunt blocaje la anumite companii care au acces dificil la credite. Însă scăderea dobânzii cheie de către Banca Naţională şi introducerea unei scheme de garanţii de stat pentru IMM-uri vor fi un sprijin pentru micşorarea acestor blocaje de acces la creditare“, a explicat ministrul Voinea.

El afirmă că această schemă de garanţii va fi operaţională în câteva săptămâni. De asemenea, încasările au fost afectate de structura creşterii economice, pentru că exporturile determină rambursări de TVA. Economia a crescut în primul rând pe primele şase luni pe baza exporturilor, consumul şi investiţiile fiind în stagnare sau chiar în scădere.

În ceea ce priveşte veniturile suplimentare de 3 mld. lei pe care a mizat statul prin măsurile fiscale introduse în februarie 2013, Voinea spune că urmează să se vadă în buget. Atunci au fost introduse taxe speciale pentru companiile care exploatează minereuri şi resurse petroliere, a fost generalizat impozitul forfetar pentru mi­cro­între­prinderi şi s-au restructurat impozitele agricole.

Veniturile din impozitul pe venitul agricol se strâng la buget în două valuri: după 25 octombrie anul acesta şi după 20 decembrie.

Voinea susţine că majorarea deficitului pe cash de la 2,3% la 2,5% din PIB pentru 2013 prin această rectificare, faţă de un deficit bugetar de 2,5% din PIB în 2012, va păstra trendul de consolidare fiscală pe care s-a înscris România pentru că pe ESA (European Standard Accounts – Standardele Contabile Europene) deficitul bugetar va scădea de la 3% din PIB în 2012 la 2,6% din PIB anul acesta.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO