Eveniment

Liviu Dragnea vrea ca programul de subvenţionare a producţiei de roşii să fie „mai agresiv”

Liviu Dragnea vrea ca programul de subvenţionare a...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

10.04.2019, 18:35 126

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că programul de subvenţionare a producţiei de roşii este bun, dar că ministrul Agriculturii Petre Daea trebuie să prezinte unul "mult mai agresiv", adăugând că subvenţiile pentru producţie ar trebui cel puţin dublate.

"Programul ăsta cu 3.000 euro/ha a fost bun, dar e de început. Trebuie să prezinte ministrul un program mult mai agresiv de sprijin, pentru că nu ne batem cu o armată de copii, ne batem cu armate grele. Până să iasă românii cu roşiile, preţul pe piaţă este unul. Când ies românii cu roşiile, ăia vin la 1 leu. Înseamnă că este o mare bătaie de joc. Dincolo de faptul că sunt proaste, şi evaziune fiscală şi contrabandă la greu, ori eu sunt convins că nu are rost să cedăm aici. Ministrul e bun, am încredere în el, e curajos, eu sunt lângă el. Subvenţiile trebuie cel puţin dublate şi asigurat necesarul pentru condiţiile de producţie", a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că cinci luni pe an nu sunt crescute tomate de producătorii locali români şi ar putea fi stimulaţi financiar pentru a produce şi în lunile reci.

"Mai avem acele luni care nu sunt acoperite. Vorbim de noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie şi cam jumate din mai, până pe 10 mai, unde, cu toate solarele, nu pot fi roşii româneşti. Ce putem să facem aici? Să-i stimulăm să-şi ia centrale şi anume să le dea bani direct să achiziţioneze centrale, să le dea bani ca să poată să-şi cumpere folie dublă şi, eventual să-şi modifice suprastructura de la solar ca să poată să o susţină, nu sunt mari modificări de făcut. Să fie o subvenţie mai mare pentru cei care-şi fac solarii încălzite, pentru că nu poţi să-i pui pe oameni să-şi facă sere, că şi un solar din ăsta e solid, ca să poată să acopere şi celelalte luni. Trebuie să mărim producţia, pentru că potenţialul e foarte mare. Sunt cinci luni pe an în care ar putea să fie o producţie în plus. În 2018 am avut 855.000 tone de roşii. Dacă mai punem cinci luni, ne ducem la 1,5 milioane şi încă nu e potenţialul României. Gândiţi-vă şi la celelalte legume", a explicat Dragnea.

El a spus că programul de subvenţii agricole poate fi mărit şi la alte legume care să fie crescute în spaţii protejate iar ministrul Agriculturii lucrează la o reţea de centre de depozitare şi procesare a produselor locale.

"Programul să fie mărit la toate legumele care se pun în spaţii acoperite, protejate, solarii, pentru vinete, ardei gras, castraveţi, ardei iute, salată, varză, ridichii, orice. Noi trebuie să ajutăm pe voi să faceţi faţă la concurenţă, dacă încep să se facă capacităţi de procesare a producţiei care să fie pe lângă nişte cooperative. Cred că avem puterea prin casele de comerţ să facem magazine unde să puteţi să vindeţi produsele româneşti fără să vă fie puse taxe de raft, de publicitate. Trebuie să faci o reţea de centre de colectare. Lucrează ministrul la ea, o reţea de centre de depozitare şi de procesare. Pe lângă măsurile de stimulare a producţiei, noi încercăm să construim într-un timp foarte scurt un sistem care să recupereze ce s-a distrus în 30 de ani de zile, pentru că în fiecare zi aici s-a mai câştigat o palmă de teren din piaţa comerţului românesc", a mai declarat Liviu Dragnea.

Liderul social-democrat a afirmat că în pieţele centrale există "o altă mafie".

"Acolo e altă mafie. Nu e imposibil de rezolvat dar este foarte greu, pentru că nu discutăm cu o singură structură acolo", a susţinut Dragnea.

Totodată, acesta a mai făcut referire la o reţea de magazine cu produse româneşti care ar putea fi deschisă în 2020.

Referitor la legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole româneşti din totalul de pe piaţă, Liviu Dragnea a spus că nu este respectată.

"Îşi bat joc de ea. Nu avem nicio şansă cu legea aia, ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că i se pun atât de multe piedici, pentru că e interesul să se vândă marfă de afară şi dacă mergi în Franţa sau în Germania şi mănânci o roşie din magazin, oricum nu e ca roşia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum are ceva gust faţă de roşiile pe care le găseşti în Bucureşti", a mai afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost miercuri în localitatea Colibaşi, judeţul Giurgiu, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, locul de unde a pornit Programul de Tomate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO